2014. április 23., szerda

2014.04.23. Mexikói zöldségleves, tökfőzelék, pácolt, roston tarja

Bizonyára megbocsájtjátok, hogy néhány napig nem kerítek nagy feneket a minden nap érkező ételek bemutatásának. Oka van. Rövidebben, mint máskor, de így is beszámolok, mert semmi nem akadályozhat meg, sem eső, sem jégverés.

Ma egy nagyon egyszerű levest kapunk, amit meglehetősen szeretek. Semmi nem kell hozzá, csak egy kevés csont alaplé, mexikói vegyes zöldségkeverék fagyasztva, és némi levestészta. A konyhán ételízesítőt is tesznek bele, amit én ha tehetem, friss zöld fűszerekkel helyettesítek. Van bőven keretemben, megtehetem. Már szépen zöldell mind, és megint elég lesz egész nyáron, sőt mivel megszárítom, télen is. A mai levesben nem minden alkotórész fagyasztott. Egy idő óta friss petrezselymet, és sárgarépát dolgoznak fel, aminek nagyon örülök. A kukorica, és a zöldborsó már fagyottan kerül melléjük, hiszen ki látott még ilyenkor frisset.
Nagy kedvencem érkezett másodikként. A tökfőzelék. Érdekes, ifjú koromban nem nagyon csíptem, úgy mint más főzelékeket sem, aztán egyszer megszerettem, sőt kedvencemmé vállt. Valószínű a kapor, és a tök megbonthatatlan barátsága miatt, hiszen ez a kellemes aromájú fűszernövény, szintén sűrűn használt alkotórésze ételeimnek, főleg salátáimnak. Egy jóllakott napközishez hasonlóan, néhány hónapja egy áttökfőzelékezett délután után, nem jött álom a szememre, így nekiálltam éjnek évadján ódát zengeni a tökfőzelékről. Ide is hozom, mert egyik legsikeresebb írásom lett.
Jön a grillszezon, és biztosan készül majd kertünkben is pácolt, roston sült tarja, és más grillezett ételek is. A tarját sóval, borssal, fokhagymával, őrölt pirospaprikával szoktam pácolni, és legalább egy napig, annyi olajban, hogy ellepje hűtőben érlelem. Kerül hozzá kakukkfű, és kevés rozmaring is, mert ezek, amik nagyon illenek a páclébe. A konyhán nem így készült, hanem gyors páccal, és külön főtt hozzá kevés fokhagymamártás, ami növeli az ízértékét. A petrezselymes tört krumpli szintén, így egy kitűnő étel érkezett.
A sütit nem fantázianeveztem el, de leírom. Alul egy kakaós piskótalap, melyen puncsos krém réteg, középen fehér piskóta, ismét krém, a záróréteg pedig újabb kakaós piskóta, krémmel, és csokis tortareszelékkel díszítve. Azt hiszem, ennél jobban nem lehetett volna leírni.
Mivel még mindig nem végeztem teljesen a hétvégén készített 300 kép feldolgozásával, most nekiállok annak. A számomra leglényegesebbeket már kiemeltem, és meg is osztottam, de várhatóan ma újak kerülnek nyilvánosságra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése