2014. április 14., hétfő

2014.04.14. Tarhonyaleves,csülökpörkölt, kelkáposzta főzelék.

Húsvét előtti utolsó hét indult ma, de már szinte minden az ünnep jegyében zajlik. A vallástörténet szerint Jézus, Jeruzsálembe való bevonulásának napja volt tegnap. Virágvasárnap.  Az ókori szokások szerint minden jelentős személynek megadták a tiszteletet, és János evangéliuma szerint Jézus útját pálmaágakkal borították. A nagyböjt utolsó hete van, tegnap, vasárnap barkaszentelést, körmenetet szoktak tartani. A barka, a magyar néphagyomány szerint rontás, betegség, vihar, jégeső ellen véd. Hogy az időjárás hogyan alakul a héten, még pontosan nem tudjuk, de a kaja egyáltalán nem lesz böjti, a már a múlt héten nyilvánossá vált étlap szerint. Ma sem, hiszen bőséges ebédet kapunk.




Készültem! Tegnap este utánanéztem, és mivel nem volt receptem a tarhonyalevesről, gyorsan megírtam, én hogyan csinálom. Ez számomra olyan, mint másoknak a fejben sakkozás. Tudom a szükséges lépéseket, mikor mi következik, és néha vizuálisan is előttem van, ahogy elkészítem az ételt. Örülök, hogy kialakult bennem ez a képesség, és ennek hasznát meg is oszthatom. Így aztán rögtön meg is osztom a tarhonyaleves receptjét is úgy, ahogy azt én csinálom. Tapasztalataim szerint ugyanígy készül a konyhán is, a friss paprika helyett viszont fagyasztottat használnak. Ma inkább egy vegyes zöldséglevesre hasonlít a leves, a rengeteg zöldség miatt. Kevés benne a tarhonya, amit egyáltalán nem bánok!
Csülökpörkölt érkezik főételként, ami szintén nem igazán böjti étel. Furcsa, hogy sok bográcsos ételt főztem már életemben, de legkevesebbet sertésből. Így aztán más pörköltreceptekkel ellentétben nem volt sertéspörkölt, így csülökpörkölt receptem sem. Eddig. Már van, mert erről is írtam egyet gyorsan. Így aztán tegnap óta két újabb recepttel bővült Csak a Recept oldalam. 
Más főzelékeket sokszor csináltam, de kelkáposztából még nem készítettem. Amolyan köztes alapanyag, így senki nem rajong érte a családban. A "ha nincs más, jó lesz" kategóriába tartozik. Nem okozna gondot nekiállni és biztos finomat készítenék. Úgy ahogy szokták krumplival, és én biztosan habarnám. Egy hete indítottam új blogot Kezdők Konyhája néven, ami kifejezetten fiataloknak, (főiskolásoknak, egyetemistáknak) és más esetleg albérletben lakóknak szól, azoknak, akik többet szeretnének egy teafőzésnél, illetve a bundás kenyér elkészítésénél. Örülök, mert egy Egyetemi online újság ráharapott elképzelésemre és már meg is jelent első írásom. Új rovatot kapott GasztroPonty címen. Folytatom, és remélem, hasznos tanácsokat tudok adni a jövő háziasszonyainak, és a hozzám hasonlóan, a főzés iránt érdeklődő ifjú pasiknak. De szeretnék olyan fiatal lenni, mint azok, akiket tanácsokkal látok el! Visszatérve a mai kelkáposzta főzelékre, ma sült csibetallérral érkezett volna, ami kitűnő feltét minden főzeléken. A volna, nem véletlenül szerepelt az előző mondatban, hiszen nem rendeltünk belőle. Így aztán, varázsoltam. Az illusztrációként csatolt képet most dobtam össze, egy sült kolbásszal tálalt kelkáposzta főzelék, és egy csibetalléros babfőzelék trükkös összemontírozásával. Kis gyakorlattal, gyorsan megy, és egész jó lett.
Hogy legyen valami igazán böjti is a mai ételek sorában, kaptunk egy sajtos rudat is desszert gyanánt. A megszokott hétfői péksütemény, ami többnyire valamilyen kelt, vagy leveles tészta. A kelt tészták, ha megfelelő gyakorlatot szerzünk elkészítésükben, a legolcsóbb sütik közé tartoznak. Én is rákaptam a sütésükre. Többfélét is csináltam az elmúlt hetekben, és folyt. köv. A mai süti leveles tésztából készült, ami pofonegyszerű, mert fagyasztott leveles tésztát használva viszonylag olcsón, gyorsan megcsinálható. Ha a leveles tésztát házilag próbálod elkészíteni, az elég macerás, de kivitelezhető. Tudom, mert én is kipróbáltam, és egészen jól sikerült. Húsvétra viszont lehet, hogy mást készítek. De addig ven még néhány nap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése