2014. április 7., hétfő

2014.04.07. Karalábé leves, Csirkepörkölt, meggyszósz sült virsli.

Néhány napig nem jelentkeztem a múlt héten, ennek egészségügyi okai voltak, de azt mondták megmaradok, és folytathatom rovatomat. Új tevékenységgel is bővül bloggerkedésem. Régen terveztem, hogy új blogot indítok, kezdőknek, elsősorban fiataloknak, akik nincsenek tisztában alapvető konyhai ismeretekkel, és megpróbálom egyszerű receptekkel, alapvető konyhai tudással felvértezni őket. Kiderült van igény elképzeléseimre, és a Szegedi Tudományegyetem online lapja felkarolta elképzelésemet. Hamarosan új rovatot indítanak "Gasztroponty" címmel, számítva közreműködésemre. Szegeden és szerte az országban nagyon sokan hallottak már a Partypontyról, melynek szerkesztésében, közvetve én is részt veszek a jövőben. Szívesen teszem, hiszen mindig az volt a célom blogjaimmal, hogy megőrizzem utódaimnak, jelenemet, és hasznos tanácsokkal lássam el a fiatalokat a magam módján.
Az új feladat mellett, van egy régóta vállalt is, amivel most is foglalkoznom kell. A mai menüvel.

Karalábé levessel kezdünk, amit akár ajánlhatnék is jövőbeni "Kezdők Konyhája" oldalamon. Sok tapasztalatot szereztem a mindennap, a menzáról érkező ételek kóstolása, elemzése kapcsán. Tudom, hogy a mai leves fagyasztott karalábé hasábokból készült, de egészen más a friss. Annak más a zamata, sokkal élvezhetőbb. Nem mintha a mai leves annyira rossz lenne, sőt. Ebben az esetben viszont a mennyiségek döntenek, valamint az, hogy még nincs szezonja a friss karalábénak. A friss, zsenge karalábét imádom nyersen is. Nem beszélve arról, hogy rengeteg leves, alapvető ízesítő zöldségféléje. A karalábé leves több módon készíthető. Lehet, csont, vagy hús alaplébe főzni levestésztával, tejföllel, vagy tejszínnel habarva, de rántott levesként is kitűnő. Ma csont alaplébe főtt, és kis kagyló tésztával van dúsítva.
Mai egyik főétel csirkepörkölt. Ez is az alapvető konyhai fogalmak közé tartozik, hogy különbséget tudjunk tenni a pörkölt, és a paprikás közt. Mi itthon, saját konyhánkban paprikást készítünk a csirkéből, és rendszeres vendég asztalunkon. Főleg amiatt, hogy friss, tanyasi kapirgáló jószágokból tudjuk elkészíteni, ami egészen más, mint a gyári "gumicsirke". Nem kellett sokat keresgélnem receptjeim közt, inkább a bőség zavarában vagyok, annyi csirkepaprikást írtam már le. Mivel ez hasonlít legjobban a mai kajára, ezt biggyesztem ide. A tálalásnál Kimi kutyám is jelen volt, mert megérezte az imádott csont illatát, és bár a hétvégén két pulyka combcsontot falt fel, valamint egy csirke csontos aprólékját, ebből a finomságból számára sosem elég. A különbség mindössze annyi, hogy a mai étel nem egész csirkéből készült, hanem bolti csirke alsó combból. Megbocsájtható!
Nem írtam eddig receptet a meggyszószról, és valószínűleg nem is fogok. Diákkori menzai élményeim nem visznek rá. Sikerült egy életre ellenszenvessé tenni a pirított prézlivel, többnyire főtt sertés, vagy marhahús szelettel tálalt meggyszószt. Ma kísérletképpen virslivel érkezett, ami még nem volt az étterem eddigi repertoárjában emlékeim szerint. Az elmúlt években, nem emlékszem, hogy lett volna az étlapon ebben az összeállításban, ami egyébként finom. Messziről érezni a gyümölcsszószokhoz passzoló fahéj illatát. 
Hétfőn, érkezik valamilyen desszert is, ami általában ezen a napon kelt tészta. Nem házi körülmények közt készült, hanem pékségben, tehát nagy tételben. A kelt tészták készítése egyáltalán nem körülményes. Ha az alapokkal tisztába vagy, rendkívüli változatossággal tudod elkápráztatni családodat, barátaidat. Én is kicsit rákaptam az utóbbi időben, és épp a hétvégén készült el újabb kísérletem eredménye. Ma ízes bukta érkezett, ami a kelt tészták egyik legegyszerűbbike.
Kitűnő ebéd a hét indításának, és mindenkinek kellemes hetet, jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése