2014. április 2., szerda

2014.04.02. Zöldborsó leves, töltött paprika, csirkemell csíkok magyarosan

Órás a tanult szakmám, de az évente kétszer esedékes óraátállítás, engem ugyanúgy megvisel kicsit, mint másokat. Még a nyolcvanas években apró üzlet volt számomra, és bár nem kértem érte semmit, egy-egy elemcsere, és más apró javítás, sőt borravaló is csorgott belőle. Így aztán némi plusz bevételt jelentett az óraátállítás. Mindaddig; míg élelmes fiatalok rá nem jöttek, hogy néhány méterre üzletem ajtajától leszólították a járókelőket, és az én kirakati pontos órámhoz átállították némi baksisért az óráikat. Nem haragudtam, mert nekem nem okozott jelentős jövedelem kiesést, és nekik volt kevés pénzük bulizni. Még becsültem is kicsit a rátermettséget, a helyzetkihasználást. Ma más a helyzet. Nem vagyok az a "bezzeg a mi időnkben" típus, de jelentősen megváltoztak a szokások. Nagyon ritka az a fiatal, akinek eszébe jut, hogy saját zsebpénzéért munkát végezzen. Szerencsére fiaimmal kapcsolatban nincs negatív tapasztalatom, de mégis sok fiatalról tudok, akik szüleik anyagi támogatásából élnek amíg lehet. 
Negatív tapasztalataim a konyháról érkező kajával kapcsolatban is csak ritkán vannak, így rögtön rátérünk a maira.

Zöldborsó leves jött. Úgy ahogy saját blogomban leírtam. Régen tervezem, hogy kezdőknek, elsősorban diákoknak próbálok írni a kezdetekről, a főzési, sütési alapokról, és nagyon egyszerű receptekről. Van akit máris érdekel. Egy egyetemi újság szerkesztője keresett meg, hogy jó ötletnek tartják, és szívesen indítanának rovatot ebben a témában. Én meg szívesen segítek. Akár ezzel a recepttel is, mert a konzerv zöldborsóból készített levesnél kevés gyorsabb, és egyszerűbb található. A mai is hasonlóan készült, mert mindig így érkezik. Csont alaplébe főtt borsó, ami még nem is lehet friss, levestészta, petrezselyem zölddel, ételízesítővel. Nem ellenzem az ételízesítő használatát, amíg a mérték be van tartva. Ez az én gyors zöldborsóleves receptem.
Kedvenc eledeleink egyike a töltött paprika. Természetesen akkor, ha itt a paprikaszezon. Ilyenkor, még igen drága, na nem is a töltelék, hanem a paprika, amibe belegyömöszöljük a darált hús, a rizs, és a fűszerek keverékét. Imádja az egész család, de legjobban Áron fiam. Minden paradicsomszószos ételt nagyon szeret, de a nyers paradicsommal egyenlőre hadilábon áll. Majd megszereti. A mai töltött paprikát hasonlóan csináljuk, mint ahogy a konyhán, így jön egy újabb recept.
A hangzatos csirkemell csíkok magyarosan címen szereplő lecsós csirketokányról nincs receptem. Nincs is szükség rá, mert oly egyszerű. Hagyma párolva, csirkemell csíkokkal fehéredésig együtt pirítva, majd felöntve lecsóval. Konzerv lecsóra gondoltam természetesen, mert az biztosítja magyaros szaftját. Ez is be fog kerülni majd egyszerű receptjeim közé, sőt lehet, hogy már holnap, vagy holnapután meg is írom. Néhány napig, nem jelentkezek ugyanis a megszokott beszámolómmal, apró kényszerszünetet tartok. Tudnám én is konzerv anyagokkal helyettesíteni a heti hátralévő menüket, de az nem lenne az igazi. Kibírjátok!
Muszáj beszélnem még a mai desszertről, ami nagyon finom. Piskótatekercs, baracklekvárral töltve. Soha nem készítettem még, és valószínű, nem is fogom. Tudom, vannak akik ebben is profik, de nekem túl macerásnak tűnik. Nagy gyakorlat szükséges hozzá, és elhatároztam, egyszer meglesem ahogy készül. Majd akkor jelentkezek. Most viszont hétfőig nem, és akkor újult erővel, a jövő heti menüvel jelentkezek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése