2014. március 21., péntek

2014.03.21. Jókai bableves, rizsfelfújt, káposztás tészta.

Egy biztos! Mától már biztosan hosszabb  nappal, mint az éjszaka. Gondolom, sokan örülnek a jó hírnek, és a szép időnek is. Na meg annak, hogy péntek van, és indul a hétvégi, kinek mi. Mi a pici kertünk gondozásával fogjuk tölteni az előreláthatóan szép időt. Ehhez viszont megfelelő energia szükséges, ami nem létezne a finom, kalóriadús mai ebéd nélkül. 


Mivel péntek van, az ilyenkor megszokott tartalmas levessel kezdünk. Jókai bablevessel. Mint azt sokan tudjátok, Jókai Mór kedvenc leveséről van szó, és meg kell jegyeznem, jó ízlése volt az öregnek. Kedvenc éttermében sűrűn fogyasztotta Balatonfüreden, és innen terjedt el, szerencsére országosan is ezen a néven, ez a gazdag bableves. Tele minden földi jóval, ami sokféle zöldséget, füstölt csülköt, kolbászt, és csipetkét tartalmaz. Mi is sűrűn készítünk itthon babgulyást, amit akár hívhatnánk Jókainak is, de nem így tesszük. Nejem jobb szereti, ha nem apróra kockázva, karikázva főnek a levesbe  a zöldfélék, hanem nagyobb darabokban. Ízlések, és pofonok ugye... Nem meglepő így, hogy az általam leírt babgulyás recept rendkívüli módon hasonlít a Jókaira, de mégsem az. Ráadásul mi úgy szeretjük, ha szinte megáll benne a kanál. Ezt a sűrűségére értettem. Mivel ezt nem lehet két adagban elkészíteni, igazi hétvégi étel. Akár többször melegíthető, és minden melegítésnél finomabb, na és persze sűrűbb is. A végére majdnem főzelék, de mindegy. Én hidegen is imádom. Epeproblémákkal küzdők számára nem ajánlom! Most, hogy ennyi szépet írtam a babgulyásról, hozom a receptet is.
A főételek, Osztrák, és Török felmenőkkel rendelkeznek. A Magyar konyhára minden kor nagy hatással volt, így a Török uralom, de a  Monarchia idején is átvett sok főzési eljárást, étkezési szokást. (erről egyszer komolyabban fogok értekezni) A rizsfelfújt nemzetközileg ismert étel, de Török származására van több bizonyíték. A rizskoch, ahogy általánosan nevezik, viszont a Német "koch" (felfújt) szóból származó elnevezés. Lényeg az, hogy sokan nagyon szeretik, én nem annyira. Hiába na! Ez az én ízlésem. Nem tartott vissza viszont attól, hogy ne írjak receptet a rizsfelfújtról, amit most közkinccsé is teszek:  Nem ördöngös az elkészítése, mint ahogy a másik mai főételnek, amit viszont imádok.
Ez pedig a káposztás tészta, magyarul cvekedli. Mindenki ismeri, és van aki cukorral eszi, van aki jó sósan, borsosan. Ez utóbbiak közé tartozok én is. Itt kell megjegyeznem, hogy akár cukrot, akár sót, és borsot, utólag lehet tenni rá. Elvenni viszont nem! Ha több száz adagról van szó, meg kell találni az arany középutat, hogy mindenkinek kielégítsük étvágyát. Azoknak is, akik cukorral szeretik, de azokét is akik sóval, borsosan. Így aztán, ilyenkor kicsit íztelenebb az étel jobb esetben, hogy mindenki saját ízlése szerint bánjon vele. A cvekedli tulajdonképpen kocka, vagy fodros kockatészta kifőzve, majd a közben elkészített párolt káposztával összekeverve. Én rengeteg módon elkészítettem már saját párolt káposztáimat, de ehhez az egyszerűbb változatot használnám mindenképpen. Gyorsan rögtönzök hozzá receptet is. A káposztát felcsíkozom, vagy legyalulom, a torzsáját előtte kivágva. Megsózom, majd egy vöröshagymát felcsíkozok. Pár gerezd fokhagymát összetörök, és zsíron! megfonnyasztom a hagymát, és a fokhagymát. Nagy fazekat használok, mert a szálas káposzta sok helyet foglal, de a párolás során jelentősen összeesik. Mehet a fazékba a káposzta, kevés köménymag őrölve, őrölt bors, cukor, vagy édesítőszer, és felöntöm 1 dl száraz fehérborral. Kevergetés mellett párolom addig, míg a káposzta enyhe karamell színűvé nem válik, illetve enyhén megpuhul. A forró, sós vízben megfőtt, majd leszűrt fodros kocka tésztával összekeverve tálalom. Ugye milyen egyszerű. El is mentem a rögtönzött receptet, mert máskor még szükség lesz rá. Legközelebb, már csak a linket kell idehoznom.
Nincs más hátra, mint előre! Mielőtt nekivágnék a hétvégének, illő megjegyeznem, hogy gyümölcs is jár a pénteki ebédhez. Ez mindig más, de a szezonhoz illeszkedik valamilyen formában. Ma narancs érkezett, és előre gondoltam, vagy narancs, vagy alma lesz. Várni kell még a friss szezonális gyümölcsök érkezéséig. Furcsállom egyébként, hogy hiába ajánlanak fel gyönyörű portékát őstermelők az étteremnek olcsón, az érvényben lévő szabályok szerint nem kaphatjuk meg, még feldolgozva sem! El kéne gondolkozni rajta!
Félre a gonddal! Gyönyörű az idő, és állítólag így marad a hétvégére is. Lehet kirándulni, kertet rendezni, ablakot mosni, vagy henyélni. Mivel már hosszabbak a nappalok, mint az éjszakák, tovább tudjátok űzni azt, amit épp szeretnétek! Egy dolgot kivéve, de azt kezdjétek hamarabb!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése