2014. március 20., csütörtök

2014.03.20. Tojásleves, vadas sertésszelet, pásztortarhonya

Teljesen el voltam kavarodva. Azt hittem péntek van. Milyen szerencse, hogy az étlap itt van mellettem és kiveri a szemem a vastagbetűs csütörtök.
Tudjátok, hogy ma van a Boldogság Világnapja? Nekem az a boldogság most, hogy megint nyitott ajtó mellett dolgozok, hallgatom Jenőt a rigót. Jenő nem kispályás! Itt táborozik kertemben, egy tuján. Itt zajlik az udvarlás is. Nem úgy mint én a maga idejében, hanem a csajok jönnek házhoz. Egyszerre három is. Itt kelletik magukat magasra emelt farokkal, Jenő meg válogat. Tudom, hogy Őjenősége poligám, és nincs ezzel semmi baj. Nyáron majd hozza az apróságokat, és dicsekszik velük. Kutyám meg, mikor meglátja, rendre megkergeti őket. Most is ki-be járkál, figyeli, mi történik a felségterületén. Így történik évek óta. Most viszont újabb eseményre koncentrál, mert megérkezett az ebéd. Hozzászokott az eseményhez, így csak nagy ritkán ugatja meg az ételfutárt. Az ételhordó mustrálásában sem vesz tevékenyen részt csak akkor, ha csont szagot érez benne. Ma nem, mert nem tartalmazza az áhított finomságot. Tartalmaz viszont másokat. 

Legelsőként tojáslevest. Szeretem. Igaz, hogy én bőségesen szeretem megcsorgatni tojással, a mai leves viszont normál változatban jött. Nincs benne extra tojás adag, És még nem biztos, hogy ebédig nem tuningolom fel kicsit. Meddig tart felforralni, és két lazán felvert tojást belecsorgatni állandó keverés mellett. Nem kifejezetten tojásleves, hanem más is van benne bőségesen, de mégis inkább Brindás Papa rosztyókalevesét hozom etalonként, mert érdemes elkészíteni. 
Van receptem a vadasról is, bár nem a mai formájáról. Mi, saját konyhánkban, nem több száz adagot készítünk, hanem annyit, ami családunknak elég. Igyekszünk úgy kalkulálni, hogy ha főzünk, komplett ebéd legyen. A marhaszeg oldalas kitűnő alapanyag arra, hogy leves, és vadas is készüljön belőle egy nekirugaszkodással. Így aztán egy olyan receptet hozok, amiben a marha, eme szaftos részét dolgozzuk fel levesnek, és vadasnak. Kicsit másként, mint a mai vadas, ami sertéshússal készült, de nálunk ez a népszerűbb. Olcsó hús, és nem híg a leve.  Ez az én vadasmártásom, avagy szafariszószom.
A pásztortarhonyáról nincs recept, bár nem sokba telne. Legközelebb már lesz. Addig is leírom benyomásomat, mert nem lesz nehéz. Pörkölt alapba, krumplit, és tarhonyát főzünk, és ezeket összekeverve tálaljuk. Röviden ennyi. Ez kitűnő egytálétel, és akár bográcsban is készíthető. Már az étel neve miatt is gyanús, hogy kifejezetten erre a főzőeszközre van specializálva az étel. Viszonylag kevés húsból is, bőséges, sok személy jóllakását biztosító ételt lehet így készíteni.
A köret benne van, és egy kis friss kenyérrel, egész napra biztosítja jóllakásunkat. Az a csalamádéadag, amit hozzá kaptunk pedig csak hab a pásztortarhonyán. Ettől még jobban csúszik. 
Ez a szép idő még engem is vidámmá boldoggá tesz. a hőmérséklet máris átlépte a 20 fokot, így továbbra sem csukom be az ajtót. Ez az igazi rezsicsökkentés!
Nektek is gyönyörű napot, és jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése