2014. március 28., péntek

2014.03.28. Legényfogó leves, milánói makaróni, mákos guba

Reggelente, ahogy nekikezdek a napnak, rögtön az étlapon akad meg a szemem. Berögződés, ártalom, ki tudja. Mivel szinte szakmámmá vált a napi kajáról való véleményalkotás, nem meglepő a reakcióm. 

Rögtön megakadt a szemem a leves nevén, és különös asszociációra késztetett. Látom magamban, ahogy a konyhán, a konyhalányok kergetik a szakácsokat, a legényfogó leves készítése közben. Kár, hogy nem jövő keddre időzítették, mert frappáns receptet tudtam volna írni a közelgő április elsejére. Lehet, hogy így is megteszem. Egyébként már meg is tettem, még hónapokkal ezelőtt, és minden további magyarázat helyett ide is hozom. Egyébként a legényfogó leves kitűnő raguleves, és ha jól van elkészítve, igenis lehet vele legényt fogni. A férfihoz a hasán keresztül vezet az út, és ezzel a tanáccsal minden magára valamit adó anya is ellátja menyecske korú lányát. A férfiember megfogásának van másik útja is, de azt a szervet nem hoznám nyilvánosságra most, mert még esetleg letiltanak pornográf tartalom miatt. Furcsa, de én még soha nem voltam letiltva. Egyszer valaki jelentette ételfotómat, de pár perc múlva kiderült, hogy sajátom, és még csak meg sem dorgáltak. Ételfotóból egyébként óriási archívumom van. Naponta legalább 10 képet csinálok érkező ételeinkről, és hozzáadva a hétvégi kajákat, nem meglepő a több mint 30000 kép archívumomban. Lassan el kell kezdeni szelektálni!
Lenne fotóm a milánói makaróniról is, de minden nap igyekszem az éppen aktuális étel képével elkápráztatni mindenkit. A milánói makaróni egyébként tényleg szép étel. Harsogó, színes, és ha egy kevés bazsalikom is van a kertben, gyönyörűen díszíthető. Most még nincs, de valahogy túléljük. Receptem viszont van több is, így az egyik legnépszerűbbet hozom, ami a milánói, és a bolognai hasonlóságát, és különbségét boncolja. El is neveztem "bolánói spagaróninak" a két étel összekapcsolását. Egyébként a mai étel méltó példája a két recept házasításának, olyannyira, hogy nem is makaróni jött hanem spagetti. Az pedig az, amit a makaróniból kinyomnak. Vagy elfelejtettek lyukat fúrni a tésztába? A bolánói spagaróniról itt olvashattok.  Aktuális írásom, mert a konyhán sem a tradicionális milánóit készítik, hanem ezt a tartalmasabb változatot, amiben darált hús, és gomba is van.
Van receptem a mai másik főételről is, sőt képem is az archívumban. Mivel a milánóit lényegesen jobban szeretjük mint ezt, ma az archív képpel, és az archív recepttel fogtok találkozni. Meg sem tudom kóstolni, mivel nem rendeltem belőle. Ha nem a milánóival lenne párban, akkor hezitáltam volna, de így... Azoknak, akik szeretik az édes, szinte desszert jellegű ételeket, bizonyára kitűnő. További magyarázkodás helyett itt a recept a mákos gubáról.
Már csak a gyümölcs hiányzik a megszokott pénteki menüből, de mivel az is megérkezett, és le is fényképeztem, itt is van. Nem a gonosz mostoha hozta, hanem az ételfutár. Így aztán bátran harapok bele. Szegény Hófehérke! Most mit csináljak? Receptet nem tudok írni egy almáról, hozhatnék egy wikipédia bejegyzést, de mégsem teszem. Azon kívül, hogy beleharapunk, és megesszük, van számtalan felhasználási területe, így inkább egy vele készült süti receptjével rukkolok elő. Nagyon finom, almás-diós sütit hoztam. 
Már mindennel megvagyunk, de mivel mától három napon át Gyulán kolbászból van a kerítés is, ha tehetitek, látogassatok el a Kolbász, és Sódarmustrára, ahol rengeteg programmal, és finomsággal várják a vendégeket. Én meg feltöltöm az akkumulátorokat, és megyek fotózni. Album is lesz róla, így meg fogom osztani oldalamon. Remélem nem tiltják le, bár már csak azt fotózhatom, aki hozzá is járul. Majd mindenkit külön megkérdezek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése