2014. március 26., szerda

2014.03.26. Tavaszi zöldségleves, szárazbab főzelék, sertéssült, pikáns raguval.

Tegnap átlépte fő blogoldalam a bűvös 100000. látogatót. Ez önmagában is nagyon szép eredmény, ha pedig azt nézem, hogy összes oldalam 178687 látogatóval dicsekedhet, és mire ezt leírtam, már megint többen vagytok. Így aztán, jó gazda módjára, igyekszem meghálálni valamivel figyelmeteket. Már tegnap este élesítettem egy rendkívül egyszerű játékot, melyben mindössze egy kérdésre kell kiválasztani a megadott három közül a helyeset, és a válaszról értesítést kapok. A jó választ adók a végén sorsolásban vesznek részt, és a nyertes, egy általa tervezett, és általam létrehozott egyedi faliórával lesz gazdagabb. Ugye jól hangzik? Ha van kedvetek, Ti is beszállhattok játszani itt!

Most, hogy kidicsekedtem magam, jöjjön az, amiért minden reggel itt vagyok. Szép, tavaszi nap van, így nem csak a tavaszi zöldségleves hordozza magán a hangulatot. Elkészítése, rendkívül egyszerű. Talán belekerül abba a listába is, amit hamarosan induló új oldalamra feltett ételek, és egyéb nyalánkságok alkotnak. Fiataloknak, szeretnék főzési tanácsokat adni, az alapoktól kezdve, a szükséges edényektől, az alapfűszereken, a főzési eljárásokon át, a legegyszerűbb, gyors, olcsó ételekig. Ne essünk tévedésbe! Nem vagyok ellene, bizonyos, hasznos, előregyártott dolgoknak. Azoknak sem, amik tartalmaznak tartósítószereket, módjával. A mai levest el lehetne készíteni például leveskockából, vagy ahogy a konyhán csinálják csontleves alapból, és még nálunk ugyan nem ismert, de tőlünk nyugatabbra, minden áruház polcain ott sorakoznak a különféle hús, zöldség levesalapok. A jövő fiatal háziasszonya, sűrűn fog ilyeneket használni, és nem szentségtörés alkalmazni azt, ami megfinomítja ételünket. A gyorsfagyasztott zöldséget belefőzni szintén könnyű, így akár mikróban is főzhető gyorsan, egy finom tartalmas leves. Lehet keverten is használni friss, és fagyasztott zöldségeket, mint az ma is történt. A levestésztát se felejtsük ki belőle! Egyszerűnek tűnik, és az is. Egy fiatalnak, különösen vizsgaidőszakban, inkább ezt javaslom, mint egy hamburgert, vagy csipszet majszolni a tanulás közben. Nekünk most ebédre jött, és jó kezdet a főételek előtt. 
Babfőzelék az egyik. Nincs miért szégyenkeznem, de nincs recept egyik kedvenc főzelékemről. Majd lesz. Ez nem tartozik a gyors ételek közé, mert a babot áztatni, majd viszonylag hosszú ideig kell főzni. Utána fűszerezni, behabarni tejföllel, vagy berántani, és valamilyen feltétet készíteni hozzá. Ma sült kolbász van a listán, de lehet bármivel tálalni. Terveim közt szerepel az is, hogy az előbb említett tervezett oldalon, megismertetem a fiatalokkal az alapvető konyhai fogalmakat, úgymint a habarás, rántás, és más sűrítési eljárásokat, mert a múltkor láttam egy riportot az utcán megszólított fiatalokkal. Médiát tanult emberként tudom, hogy ez meglehetősen szubjektív tud lenni, mert a szerkesztőn múlik, mi kerül a kisfilmbe a vágás után. Akkor is! Így aztán felvilágosításra adom kopaszodó buksimat. Le is írom, megőrzöm az utókornak. Lehet, hogy egyszer dédunokám is tőlem tanul főzni.
A sertéssült, pikáns raguval szerepel még az étlapon, ami szemrevételezést, kóstolást igényel. A ragu, nem szósz, hanem valamilyen szilárd főtt, párolt alapanyagokból álló kotyvalék, ami az egyszerű sültet is finomabbá teszi. Ez megint szerepelhet majd új oldalamon. Ismeritek Fásy Ádámot? Én jól, és tudom, vendéglátósként kezdte. Egyike volt azoknak, akik rengeteg ragut készítettek éttermeikben, és egy sima, roston sült húst, is több tízféleképpen tudtak tálalni, ezzel változatossá téve az étlapot. Csak fantázia kell hozzá. A mai, címében pikáns ragu, nem ragu, hanem szósz, vagy mártás. Újabb bizonyíték, hogy érdemes tisztázni az alapfogalmakat is. Nem nagy hiba, de hiba. A mártás, (nevezzük így) egyébként finom. Kellő összhangot biztosít az ételnek. Én egy kis zöld salátát tettem még mellé, hogy tovább javítsak az élvezeti értékén. Mind az íz, mind a képi hatás miatt.
Süti is jár a mai ebéd mellé. Hétfő, általában kelt tésztás, ill. péksütis nap, míg szerdán cukrászsütik szoktak járni az ebédhez. Híres Francia szakács Caréme alkalmazta először az előétel, főétel, desszert hármas egységét, aki Napóleon mellett cári, és más hírességek szakácsa is volt. A királyok szakácsa, a szakácsok királya. Egy biztos, maradandót alkotott. Ma egyszerű, csokis tortaszelet jár az ebéd mellé, így méltó keretet biztosít a kajának. Megint jól indul a nap, és remélem, Ti is ugyanígy jártok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése