2014. március 17., hétfő

2014.03.17. Tarhonyaleves, csülökpörkölt, zöldbabfőzelék.

Pénteken előfordult, ami ritkán, de velem is bekövetkezik. Belázasodtam, és kivételesen majdnem elmaradt a napi ebédünkről szóló beszámoló. Szerencsére gyorsan túlestem rajta, és ma már változatlan formában jelentkezek. A hétvégén is rengeteget sürögtünk konyhánkban, így annak az eredményével is jelentkezek hamarosan. Én sem tudok elhatárolódni a divattól, a medvehagymától, de nem viszem túlzásba. Kár, hogy gyorsan lecseng a szezonja, és nem élvezhetjük egész évben ezt a pikáns, leginkább a fokhagymára hasonlítható illatot, ami a medvehagyma feldolgozása során belepi a konyhát. Nejem meg is jegyezte, hogy isteni illata volt tegnap a pogácsámnak, és mivel két tepsivel készült, visz el magával kóstolóba. Kíváncsi vagyok, másnak hogy ízlik. Nekem nagyon. Maradt belőle itthon is bőségesen, így most egy darabig rájárunk. Az ebédre nem, mert annak más a feladata. Azt sem azonnal esszük meg, mert egyrészt korán megérkezik hozzánk, másrészt nálunk hétköznap nincsenek szigorú étkezési szabályok, időpontok. Gondolom, máshol sem. Mindenki akkor eszik, amikor ráér, vagy éppen megéhezik. Én kivétel vagyok, mert nekem mindig az az első, hogy megkóstolom a megérkezett ételeket. ennyi elég is többnyire. Néha, ha valamelyik kóstolás különösen felborzolja ízlelőbimbóimat, akkor meg is eszem a kitálalt mennyiséget, és akkor előre hozott ebédként tekintem a kaját. Ma nem így lesz. Már csak azért sem, mert tegnap nagyon jól laktam, így vissza kell fognom magam. 

Tarhonyaleves érkezett elsőként, illetve ez a legalsó edényben található. Praktikus okai vannak, mert így a legkisebb az esély arra, hogy kilötyögjön a szállítás során. A fizika törvényei így hatnak rá legkevésbé. Nem írtam, és nem is fogok írni róla receptet, annyira egyszerű. Pirított tarhonyából készül, némi zöldség, esetleg lecsó hozzáadásával. Így szokták csinálni a konyhán. Őrölt pirospaprika is kerül bele, ez adja szép színét. 
Csülökpörkölt az egyik főétel, amit kezdőknek nem ajánlok. Nagyon finom, szaftos étel, a csülök meghatározó állaga miatt. A bőrös hús viszont tartogat veszélyeket, épp ezért vigyázni kell elkészítése során. Könnyen odaragadhat az edény aljára, és falára, így lényegesen nagyobb veszélye van az étel leégetésének, mint más pörköltek elkészítésekor. Sűrűbben kell kavarni mint más esetben. A végeredmény normális esetben viszont, egy nagyon finom pörkölt, amit általában tarhonyával tálalunk. Ma tésztaköret került mellé, ami illik hozzá. Mivel csülökpörköltről egyenlőre nem írtam receptet, sertéspörivel pótolom. Ebben lapocka volt az alapanyag, ami pótolható csülökkel. Az elkészítés módja ugyanaz mindkét esetben, és az alapanyagok is. A mai pöri jól sikerült! Ez pedig az én sertéspörkölt receptem.
Zöldbabfőzelék receptem sincs még, de hamarosan pótolom. Megvárom viszont, míg friss zöldbabot lehet kapni a piacom. Hamarosan eljön annak az ideje is. Mint minden főzelék, ez is főtt zöldségfélékből készül, menet közben fűszerezve, a végén rántva, vagy habarva. Valamilyen feltét is kerül a főzelékre, amivel még finomabbá varázsolható ez a könnyű, finom étel. Ma csibetallér jár mellé. Megkóstoltam, és semmi gondom nincs vele. Kellemesen ecetes, igaz, kicsit eltúlzottnak találom benne az ételízesítő mennyiségét. Vannak, akik nem szeretik a nátrium glutamátot, sőt tudok olyanokról, akik allergiások rá. Én szerencsére nem, de az ételízesítő más fűszerekkel pótolható. Például, simán sóval. 
Hétfőnként minden adag mellé jár valamilyen péksütemény, ami ma sajtos rúd, ami leveles tésztából készült. Gyönyörűen látszanak a fotón, a hajtogatás rétegei, akár iskolapéldája is lehetne a leveles tészta készítésének. Volt egy időszak életemben, amikor nem kezdődhetett a nap, egy hasonló süti nélkül. Ma más a helyzet. Ma a kávé mellé, egy medvehagymás pogit ettem a tegnapi bőséges sütésből. 
Mivel gyönyörű az idő, lehet, hogy megyek egy kört, és fotózok. Legalább két héttel előrébb vagyunk az időben, mint más években, mert tegnap láttam, hogy gyönyörűen virágoznak a fák, felébredt a természet. Remélem, nektek is jó a hangulatotok, és finom ebédet esztek! Jó étvágyat hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése