2014. február 17., hétfő

2014.02.17. Zöldborsóleves, majoránnás pulykatokány, fehérbab főzelék.

A múltkor kaptam egy felkérést arra, hogy írjak magamról. "Ismerjük meg egymást" ez volt az apropó, és a gasztrobloggerek oldalain terjedt. Úgy érzem, az életem, nyitott könyv. Napi tevékenységem (a menüről szóló beszámoló) ürügyén, amolyan csevegő oldallá változtattam egyik blogomat,és Facebook oldalamat. Én csevegek, Ti olvassátok. Egyre többen, amit nagyon köszönök. Sokszor lököm a süket dumát, de néha érdekes, hasznos dolgokkal is foglalkozok. És minden alkalommal, ott a vélemény a napi ebédről is. Legtöbb esetben receptekkel. Ez így lesz, a jövőben is. Ezalatt a több mint egy év alatt, sok mindent megtudtatok rólam. Most viszont néhány napon keresztül, elárulok magamról olyanokat is, amiről keveset beszéltem. Megtudtátok már, hogy súlyos betegség után megváltozott állapotom, így szakmámat csak korlátozott mértékben tudom űzni. Sokoldalú ember vagyok, így mivel órásként, fotósként, videósként nem vagyok már teljes értékű, néhány éve a gasztronómia felé fordultam, sikerrel. Ez tartotta bennem a lelket, és eredményeimnek köszönhetően, ismét hasznosnak érzem magam. Ehhez természetesen kellett családom, és elsősorban feleségem támogatása is. Nem készítettem összefoglalót az elmúlt év sikereiről, de voltak bőven. Sokan követnek, olvassák munkáimat, díjakat kaptam, és nem utolsó sorban, kikérik véleményemet. Ez utóbbinak örülök a legjobban. Tudják, hogy bármikor fordulhatnak hozzám, az apró dolgoktól kezdve, bonyolultabb feladatokkal is. Szeretem a kihívásokat! Nem riadok vissza teljesen új dolgoktól sem, és maximálisan vetem magam bele minden újba. Legtöbbször sikerrel. Teszem ezt mindaddig, míg úgy nem érzem, visszaélnek jóindulatommal! Tettek már rá kísérletet az utóbbi időben. 
Relikviákat kerestem megboldogult Édesapámról, egy kiállításra. Az utolsó polihisztorok egyike volt, így sok maradandót hagyott hátra. Készített rádiót, hegedűt, restaurált szinte mindent ami kezébe került, és elismert szakember volt. A keresgélés közben kezembe akadt egy díj, amit én kaptam 2000-ben. "Az év mecénása Békés megyében" Szerény lehetőségeimhez mérten adtam mindent, amit tudtam. Elsősorban munkámat, és soha nem vártam viszonzást. Most is ez a helyzet. Amit tudok, adok, lehetőségeimhez mérten. Anyagiakkal én sem állok jól, így munkámmal tudok segíteni. Az sem okoz gondot, ha felhívnak reggel, hogy birkapörköltet szeretnék főzni, hogy csináljam? Legszívesebben elmennék, megcsinálnám, de ha ez nem megy, küldök receptet. Régen, a receptfüzetek öröklődtek nemzedékről, nemzedékre. Most abban a korban élünk, amikor más örökséget hagyhatok utódaimra. Ezért írok le minden receptet, hátha segítségére leszek, még unokáimnak is. Környezetemben, szerencsére mindenki érdeklődik a főzés rejtelmei iránt. Úgy érzem, jó kézbe kerülnek irományaim.


Itt van például a zöldborsóleves, ami ma is érkezett. A lehető legegyszerűbb módon elkészíthető, hiszen nem kell várni a szezonjára, mert egész évben kapható gyorsfagyasztott alapanyag. Kezdő háziasszonyok, és főiskolások, egyetemisták körében is rendkívül népszerű. Tervezem, hogy közzéteszem nagyon egyszerű, gyors ételek receptjeit, fiatalok számára. Már gyűjtöm az anyagot hozzá. Ez a recept is biztos köztük lesz. Mint bizonyára észrevettétek, áttértünk a mai ebédre, mert végül is, ez ennek az oldalnak a célja. Rövidebb, hosszabb bevezető után véleményezni a napi ebédet. Mivel a konyhán ez a leves állandó minőségben készül, semmi rossz nem mondható el róla.
Szerencsére, a főételek receptjeit is már korábban begépeltem blogjaimba, így ma azok sem maradhatnak el. Igaz, kicsit különlegesebben írtam le a majoránnás pulykatokány receptemet, mint az ma található tányérjainkon. A konyhán nem flambíroznak ugyanis. Én megtettem, mert különleges ízt adott ételemnek. Erről szóló blogbejegyzésemben részletesen leírtam, nem csak az étel elkészítését, hanem az előzményeket is. Itt nézhetitek meg.
Ugyanígy írtam már a babfőzelékről is, mert három kedvenc alapanyagom egyike a bab. A másik kettő a paradicsom, és a káposzta. Érdekes, hogy még soha nem készítettem olyan ételt, amiben ez a három domináns lett volna egyszerre. Ami késik, nem múlik. megvárom a nyarat, amikor friss paradicsomokkal tudom kiélni perverz hajlamomat a paradicsom iránt. Most alapoztam meg az idei termést, tehát elvetettem a magokat. Itthon a garázsban, és remélem átvészeli az időt, míg a földbe nem kerül. A mai babfőzelék sem pontosan ebben a formában készül mint ahogy a receptben leírtam, de könnyen lehet változtatni rajta. Érdekes, hogy évek óta nem kell recept ételeimhez. Ritkán, mikor édességeket készítek, ahhoz keresek receptet. De csak akkor, ha úgy érzem, bizonytalan vagyok valamiben. A babfőzelékhez viszont én adok receptet, amit nem muszáj szó szerint betartani. A tejszín helyett használható hozzá tejföl, és más babból, (akár konzervből) is elkészíthető. Habarás helyett alkalmazhatunk rántást is hozzá. Itt látható a babfőzelék receptMost, hogy szóba került a habarás, meg a rántás is, úgy gondolom, az induló egyszerű receptek oldalamat, bizonyos alapfogalmak tisztázásával kell majd kezdenem. Láttam egy rövidfilmet a múltkor, ahol fiatalokat kérdeztek konyhai dolgokról, és sokaknak fogalmuk nem volt az alapokról sem. Főzőtudományuk kimerül a filteres tea, és egy parizeres szendvics elkészítésében. Ha a rántotta is megy, az már középhaladó szint. Lesz dolgom! Egy receptoldalra, versenybe jelentkezett egy ifjú hölgy, forralt tejjel. Ez aztán a színvonal!
De lassan zárnom kellene hosszúra nyúlt mondandómat, pedig még szó nem esett az utolsó felvonásról, a desszertről. Elég tág fogalom, így maradjunk inkább a süti megnevezésnél. Ma mákos patkó a sütink. Tudjátok, hogy Marie-Antoine Carême  Napóleon szakácsa vezette be az előétel, főétel, desszert hármas egységét, és nagyon jól tette. A szakácsok királya, a királyok szakácsa volt. Rólam egyik sem mondható el, de legalább az akarat megvan bennem ez irányban. Csak mások az adottságok! Rosszkor vagyok, rossz helyen. Épp ezért le is lépek, mert megint jelentősen felhígítottam beszámolómat, de ezért szerettek. Nem? Holnap viszont, új apróságot hozok életemből.
Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése