2014. február 14., péntek

2014.02.14. Korhely bableves, szilvás gombóc, rakott, húsos tészta

Szervusztok!  Felejtettetek már el valamit? Biztosan, hiszen mindannyian emberből vagyunk. Egyre több feledékenységgel találkozom viszont az utóbbi időben. Sajnos, személyes dolgaimban is!
Még december elején nyertem, egy áruházlánc játékán 1000Ft-os vásárlási utalványt, és valahogy elfelejtkeztek róla. Elfelejtkeztek arról az 5000Ft-os másik utalványról is, amit egy másik áruházlánc receptoldalán nyertem. Tegnap véletlenül vettem észre, hogy egy receptpályázatra beküldött receptem szintén a nyertesek közt van, de elfelejtettek értesíteni, így a nyereményről is elfelejtkeztek. Nem csak engem nem értesítettek, hanem virtuális barátomat sem, aki szintén nyert. Bagatell. 
Hogy mik vannak? A minap, véletlenül vettem észre, hogy az a videó, amit 16 éve csináltam, fent van a Youtube-on, más neve alatt. A feltöltő is feledékeny. Elfelejtette odaírni, hogy a szerző én vagyok. Újabb receptemmel is találkoztam, más neve alatt, apró módosításokkal. Három hete jelentkeztem valahova, kitöltöttem az űrlapot, azonnali, gyors lebonyolítást ígértek, azóta függőben van. Elfelejtették? Állandósult, hogy egyesek idegen tollakkal ékeskednek. Minden nap találkozok az internetről letöltött receptekkel, képekkel, mindenféle oldalakon. A forrás elfelejtve! Kell nekem ez? Még felmegy az agyvizem!
Arról viszont nem felejtkezek el, hogy ma van Bálint nap, mert mindenhol ez virít a képembe. Pedig még a Cavintonomat is elfelejtettem bevenni reggel, de minden emlékeztet rá. Rózsaszín, és piros szívek, masnik, jókívánságok, szerelmes üzenetek. Mióta is? A Valentin nap ünneplésének, csak az Angol-Szász országokban van múltja. Akkor miért is kellene ünnepelnem? Ha jól tudom, mint annyi más ünnepet, ezt is az egyház telepítette rá egy másik, régi pogány ünnepnapra. Mint a karácsonyt, Mithras ünnepére. Azt tudom, hogy mikor megismertem a volt menyasszonyomat, jelenlegi arámat, akkor nem volt még ilyen. Sűrűn leptem meg apróságokkal, és mindennek örült. Én is örömömet leltem benne, mert láttam boldogságát. Ismertem méreteit, ízlését, így nem okozott gondot, a csecsebecséknél komolyabb ajándékok kiválasztása sem. Nem kellett hozzá Bálint (Valentin) nap. Hát Kedveseim! Tiszteletben tartom érzéseiteket, ezen a jeles napon, és bármikor máskor, de ne csak ma adjatok tanúbizonyságot a szerelmetekről, hanem máskor is! Minden nap, bármilyen alkalom nélkül. Amikor csak tehetitek. Jól fog esni szerelmeteknek. Ne felejtsétek!

Nem felejtkezhetek el ma sem arról, amiért posztolok, minden hétköznap. A kajáról. Mi lenne, ha elfelejtenének főzni? Ilyen nem fordulhat elő, de ha mégis, abból botrány lenne. Abból kevésbé, ha nem írnék róla, de már megszoktam. Felejtsük el!
Az ebédet ne! Korhely  bablevessel kezdhetek ma, ami sima bableves is lehetne, de fel van birizgálva egy kis savanyú káposztával. A háromból kettő! Abból a három alapanyagból, amit imádok (bab, káposzta, paradicsom) csak a pari hiányzik. Bár rejtett formában az is megtalálható a levesben, mert gyufát mernék inni rá, hogy van benne egy kevés lecsó is. Ki használ már gyufát!? Az öngyújtót próbáltad már? Öngyújtógázt nem, de biztosan töltenék a levesbe lecsót, ha pedig van friss paprika, paradicsom, akkor  azt tennék bele. Na meg répát, zöldséget, apróra vágott húst, és galuskát is. Lássuk a gyors tesztet! a leves olyan finom lett, hogy gyorsan be is kajáltam belőle. Jól laktam!
A főételként jövő szilvás gombócról sokat nem írhatok. Már csak azért sem, mert ma is, mint mindig fagyasztott gombócot használtak az elkészítésére. Ebben még biztosabb vagyok, mint az előző esetben. Könnyen, gyorsan megfőzhető, csak kevés zsemlemorzsát kell hozzá pirítani, és kész. Aztán még kevés porcukorral megszórni, mindenki ízlése szerint. Látványos, szép, nem utolsósorban finom étel. annak, aki szereti.
A rakott húsos tésztát én is készítettem már, de nem ebben a formában. Csináltunk már konyhánkban rakott pennét, vagy makarónit, de ezt is többféleképpen készíthetjük. Szinte minden nemzetnek megvannak a rakott tésztaételei, így most én egy Görög változattal örvendeztetlek meg benneteket. Csak úgy, Bálint napra. Itt olvashatod a receptet.
Majdnem meg is volnánk, de péntek van, és ilyenkor jár egy gyümölcs is. Ma narancsot kaptunk. Bár a mai C vitamin adagomat már bevettem, ebből nem lehet eleget enni. A felesleges vitamin úgyis kiürül, hiszen vízben oldódó vitaminról van szó. a C vitamint nem lehet túlzásba vinni, annak esetleges túlfogyasztása nem okozhat problémát. A narancsot, egyébként is szeretem. És egyébként minden gyümölcsöt.
És mivel hétvége jön, mindenkinek csupa jókat, szép időt kívánok! Ha pedig ünneplitek, boldog Valentint!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése