2014. január 28., kedd

2014.01.28. Gyümölcsleves, rántott tengeri halfilé, rakott karfiol.

Ma is időben megérkezett az ebéd, és a fotókkal is gyorsan végeztem, bár kiégett az izzó, és a biztosítékot is két helyen kiverte, de ezen is túl vagyok. Elméláztam viszont kicsit a feltöltés közben. Sok gondolat kavarog  a fejemben, legtöbb a különféle Facebookos szavazós játékokon résztvevő megélhetési szavazókról. Olyan helyzetbe kerültem, hogy több rálátásom lett hirtelen a helyzetre, lehet, hogy több is a kelleténél. Hálózatként működnek a csalók. Ezért van az, hogy többnyire minden ilyen játékon, ugyanazokkal a nevekkel találkozunk a nyertesek közt. Én nem veszek részt ezeken, de vannak, akik csak ezzel foglalkoznak reggeltől estig. Lájkolnak, szavaznak, csalnak. Néhány hónappal ezelőtt, nekem is érkezett email címemre egy ajánlat, hogy havi 5000-ért csalnak helyettem. Generált szavazatokkal, garantált nyeréssel. Lehet, hogy így sokkal könnyebben jutnék hozzá bögréhez, világító vécépumpához, és hasonló rendkívül szükséges dolgokhoz, de nekem ez nem megy. Én nem ebből az anyagból vagyok gyúrva! Pedig csábító az ajánlat, mert nem csak kis nyeremények vannak, hanem luxus hétvégék, külföldi nyaralások, komoly háztartási gépek is szerepelnek a nyeremények között. Most ezek egy olyan játék kapcsán aktuálisak, melynek lebonyolításában komolyan benne vagyok, és próbálom tisztán tartani a szavazást. Sok megdöbbentő tapasztalatot szereztem!

De jöjjön végre a kaja! Nem volt nehéz dolga tegnap, és ma a szakácsoknak, mert viszonylag egyszerű ételek érkeztek.
A gyümölcsleves elkészítése sem igényel óriási gyakorlatot. A vakbélgyulladást sem csak a sebész, hanem állítólag a kórház portása is meg tudja műteni. Azért mégis a szakemberre illik bízni. A mai leves, fagyasztott gyümölcsökből készült, hiszen ilyenkor hiába mennél frissért a piacra. Isteni fahéjillattal érkezett, és az az egy kanálnyi amit bedobtam, jól esett. Szerencsére régebben erről is írtam receptet, így gyorsan idehozom. Látom ám, hogy olvassátok! Köszönöm! 
Mivel én jobban szeretem hidegen, olyan receptet hoztam ide. Lehet ugyan melegen is tálalni, mindenkinek saját ízlése szerint.
A rántott tengeri halfilét valószínű ma én fogom megkajálni, mert Áron nem szereti a halat. Én minden tengeri herkentyűt imádok. Kár, hogy nincsenek tengeri határaink, mert táplálkozásunkban lényegesebb szerepe lenne ennek a kitűnő ételnek. Általában, minden halat szeretek, de legjobbak mégis a vadon élők. Azok a halastóból kihalászott pontyok, busák, és más jószágok, nem olyan ízűek, mint a folyóvízben élő testvéreik. Nem beszélve a tengeri, szálka nélküli halakról. Tudom, hogy a ma érkezett étel, nem nemes halból készült, hiszen annak megközelíthetetlen ára van a menza számára, de nekem jól fog esni így is. A múltkor, hasonló minőségű fagyasztott halat használtam, ami a kiolvasztáskor, kb. 30%-os súlyveszteséget szenvedett. Annyi víz távozott belőle. A hal, szokás szerint tartásmártással jött, amit fiam, mint mindig kevesellni fog. Nem Áron, mert mint említettem Ő nem szereti, de Gergő igen, így merek fogadni, hogy nála ma ez a menü. Mivel a rántott halról nincs receptem, így olyat hozok, amit nemrég készítettem, ugyanebből a halból. A citromos, borsos halfilé receptjét itt láthatjátok: 
Már csak a rakott karfiol maradt hátra, amit az imént fiam már ki is választott magának ebédre. (ugye megmondtam, hogy azt fogja választani) Ez sem volt különösen nehéz elkészíteni, mert a szakácsok minden rakott (csőben sült) ételt kitűnően készítenek. Darált hússal készült, és szokás szerint zsemlemorzsa alapra helyezték az alapanyagokat, a tepsiről való könnyebb leválasztás, és könnyebb adagolás miatt. Rakott karfiolról nincs receptem, (még!) de hasonló a rakott zöldbab, amiből csak a babot kell karfiollal helyettesíteni, és máris elkészítheted a finom ételt. Itt olvashatod el a receptet.
Ma ennyi az ebéd, semmi különlegesség nem jár hozzá. A holnapihoz, már járni fog süti is, de ma beérem ezzel. A lényeg a lényeg: jól fogok lakni ma is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése