2014. január 14., kedd

2014.01.14. Paradicsomleves, sült csirkecomb, tarhonyás hús.

Biztosan jártatok már úgy, hogy valamilyen technikai malőr miatt több perces munkátok veszett kárba. Így jártam az előbb én is, így újra kell írnom beszámolómat, ami már nem lesz olyan mint az előző. Ugyanaz biztosan nem, hiszen mindig rögtönözök, így csak körvonalakban lesz hasonló az elsőhöz. Így jártam!

Azzal kezdtem, hogy amikor a mai levest megláttam, rögtön eszembe jutott kedvenc játékom, a Scrabble. Elég jó szinten űzöm, és meg tudom számolni kezemen, hányszor nem nyertem rajta. Tudjátok, a népszerű betűkirakós játékról van szó. A mai levessel nem illik játszani, de akár szavakat lehet kirakni belőle a tányér szélére. Gyerekkoromban, sűrűn fordult elő, az iskolai menzán. Szinte minden levest betűtésztával csináltak, nem is tudom miért. A mai paradicsomlevesbe is illik, mert minden apró levestészta jó hozzá. Betűtésztával is sűrűn főzik. A paradicsomleves ma sűrített paradicsomból készült, és eszembe jutott, hogy erről még nem írtam receptet. nem is fogok, hanem megvárom a friss nyári paradicsomjaimat, és akkor fogok csinálni gazpachot. Valószínű több félét is. 
Szintén nem írtam receptet a csirkecomb ilyen módon való készítéséről, bár sűrűn készítünk csirkés ételeket. Többnyire friss, tanyasi kapirgálós jószágokból, mert az az igazi. Csináljuk sütve, paprikásnak, lecsóval, és oly sok módon. A mai sült csirke mellé rizi-bizi a köret, de bármi illik hozzá. mi sűrűn készítjük krumpliágyon, sütőben. Kimi kutyám rögtön megérezte, hogy a számára oly áhított csont is van a mai kajában, amit természetesen idejében meg is fog kapni. Irigylem sz orrát! Most sem tolakszik, tudomásul veszi, ha itt az ideje, úgyis az övé lesz a csemege.
A másik főétel a tarhonyás hús, ami egyszerűen egy sertés pörkölt, összekeverve pirított főtt tarhonyával. Kitűnő egytálétel. Utófűszerezést igényel, de ezzel semmi baj. Akik esetleg még nem tudják, az étteremből, ahonnan mi is kapjuk az ebédet sok, idős, beteg embernek is szállítanak ebédet. Vannak köztük olyanok, akiknek nem lehet túl fűszeres ételt fogyasztani. Ezért tűnik néha kicsit fűszertelennek némelyik étel, de könnyebb után ízesíteni, mint elvenni belőle. Nekem itt van a nyári csilipaprikám a fűszermalomban, így ha kell azzal, vagy frissen őrölt borssal, sóval ízesítem.
Még nem dőlt el, melyik kaja jut nekem, de én mindenevő vagyok. A csirkecomb kivételével mindent megkóstoltam, és biztos jól fogok lakni.
Mindkét főkaja mellé jár egy adag savanyúság is, ami ma vegyes-vágott savanyú. Nem a friss csalamádé, hanem a téli, ecetes változat, ami jól esik ebben a téli tavaszban. A vitaminszükségletemet mára biztosítja. Bízom benne, hogy ti is jól fogtok lakni! Én már biztosan.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése