2013. november 22., péntek

2013.11.22. Jókai bableves, káposztás tészta, tejbegríz, narancs.

Tegnap vendégségben jártunk, ahol nagyon finom rakott krumpli mellett, szóba került a minden nap érkező menü is. Általában, akkor kerül szóba, ha érzik, hogy változás van a konyhán. Én tudtam róla, de olyan, aki nem hallott a változásokról is észrevette. Mások az ételek, és van amikor nem sikerülnek úgy, mint régen. Nincs nagy probléma, de a kis eltérés is észrevehető.


A Jókai bableves, tartalmas, finom. Hirtelen utánanéztem, tudok-e recepttel szolgálni, de ez valahogy kimaradt. A hétvégén pótolom, mert többször készítettük már itthon is. Én minden babos ételt szeretek, itthon általában füstölt csülökkel, kolbásszal csináljuk. Kerül bele répa, zöldség is, de Párom általában nagyobb darabokban rakja hozzá a zöldségféléket. Mi nem mindig szaggatunk bele galuskát, de a maiba került az is, elvégre Jókai bableves. Ennek elengedhetetlen tartozéka a csipetke, vagy galuska.
Mielőtt rátérnék a mai főételre, előre bocsájtom, a tejbegrízből nem rendeltünk. Ez kevésbé jön be nálunk, mint a másik, a káposztás cvekedli. Fényképem sincs még róla, így kivételesen az internetről töltöttem le egyet, amiért köszönetet mondok az ismeretlen alkotónak. De jöjjön a cvekedli!
Vártam, mert szeretem. Értelemszerű, hogy megkóstoltam, de úgy tűnik, ma nem ehetek káposztás tésztát. Annak, aki cukrosan szereti, bátran ajánlom a fogyasztását, de ma, mivel az átlagosnál cukrosabban érkezett, és sajnos ebből nem ehetek. Cukorbetegségem miatt sem, de nem is szeretem cukrosan. Eddig a káposztás tészta íze semleges volt. Aki akarta sózta, aki akarta cukrozta. Tiszteletben tartom mások ízlését, de számomra elképzelhetetlen cukorral. Sóval, frissen őrölt borssal szeretem. Ez tehát ma kimarad. Sajnálom! Nincs probléma, feltalálom magam. 
Arról jutott eszembe, hogy mára keresnem kellett képet a tejbegrízről, bár akár csinálhattam volna egy kis adagot csupán a fotó kedvéért, hogy mint sokan tudjátok, sikerrel szerepelek több receptes oldalon is. Tegnap, egy fiatal versenyző, csupa lopott recepttel szerepelt ugyanazon az oldalon, ahol én is. Nem kisebb személyiség, mint Stahl Judit 8 receptjét töltötte fel sajátjaként a vélt nyeremény érdekében. Nem volt nehéz kiszúrni, mert szívesen olvasom Judit receptjeit.  Kitűnő a stílusa, humora, és megbízhatóak a receptjei. Mindenre kiterjedőek, részletesek. Könnyű belőlük sütni - főzni. Gondolom, ez kimeríti a plágium fogalmát, ami még büntetendő is. Hol is hallottam a plágiumról?
Elérkeztem a mai ételek befejező részéhez, a szokásos pénteki gyümölcshöz. Egyre többször fogunk találkozni a naranccsal, mert tudomásul kell venni, hogy elérkeztünk a téli szezonhoz. Bármit teszünk, néhány hónapot ismét kell várni az újabb nyárig, a friss gyümölcsök megérkezéséhez. Addig itt vannak a déli gyümölcsök, és a télen is tárolható hazai alma. Párom, még mindig névnapi sütkérezési lázban ég, így valószínű a hétvégén is alkot valami finomat. Narancsosat nem de almásat biztosan, látva betárolt alma mennyiségét.
Nektek kellemes hétvégét, jó étvágyat kívánok. Remélem a szép idő is meglesz hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése