2013. november 14., csütörtök

2013.11.14. Krumplileves, bakonyi sertésborda, csirkepaprikás.

Megint korábban keltem, és a kávé közben, írhatnékom támadt. Ennek az eredménye, hogy szinte az ebéd érkezésével egy időben, olvasható is a bejegyzésem, hacsak az áldott internet nem próbálja megakadályozni. Nem papolok sokat, mert Ti elsősorban a mai kajákra vagytok kíváncsiak.


 "A krumplileves, legyen krumplileves" mondta egykoron egy vitatott politikus, de ebben biztosan igaza volt. A krumplilevesnek, feltétlenül krumpliból kell készülnie. Sok krumpliból. Más szinte nem is kell bele a paprikás rántáson kívül, bár én kevés hagymát is szoktam bele tenni. Lehet tejföllel, tejszínnel is habarni, de piros rántással az igazi. Igaz Suzy? Magyaros, finom leves, és bár sok formában készítik a világban, számunkra ez az igazi. Nagyon picit savanykásan, pikánsan, finoman. Előre írok, de meg fogom kóstolni, és leírom, milyen lett. Mivel már megkóstoltam, le is írhatom, nem csalódtam. Olyan, mint szokott lenni, finom, bőséges, kicsit pikáns. Kevés sárgarépa is került bele, ami igazán nem rontja el. Az a jó, hogy nekem sok fűszer van itthon, amivel utána tudnám ízesíteni (66) de egy kis csípős paprika kivételével, semmi nem kell hozzá. Az is csak óvatosan.
A bakonyi módra készített ételeket nagyon szeretem. Anno Gundel Károly házasította először a gombapörköltet a sertéssülttel, és így alakult ki ez az étel. A bakonyi jelzőt mindenre ráhúzzák, ami gombát tartalmaz mostanában. Néhány hónapja komoly értekezést írtam róla, így nem esik nehezemre idehozni a linket. Itt találjátok. Mivel ma ebből nem rendeltem, kérlek érjétek be ennyivel!
A csirkepaprikás, nagyon sűrű vendég asztalunkon. Sűrű, mert szeretjük. Egyszerűen tésztával, vagy nokedlivel. Az étlap ajánlatában nokedlivel tálalják, mint ahogy ma meg is érkezett. Ez is igazi hungarikum, így a mai választék, tényleg csupa magyaros kaja. Ezt is számtalanszor elkészítettem(tük) már konyhánkban, és a szabadban is bográcsban. A hétvégén is ezt csinálta Párom, lecsósan. Nagyon finom lett, többször jól laktam vele. Hozom ennek is a linkjét.  Itt is van. A mai csirkepöri is hasomló módon készült, és igazán finom lett. Majdnem olyan, mint nejem főztje!
Olyan képet csináltam az előbb, amire az eltelt több mint egy év alatt még nem volt példa, a menzáról érkező ételek kapcsán. Eddig nem fotóztam ugyanis céklát a menzáról. Ennek valószínű az az oka, hogy eddig nem érkezett ételeinkhez. Ma igen, így gyorsan több képet is készítettem róla. Egyébként is szeretem! Drága Anyósom (akinek most jó egészséget kívánok) is szokott eltenni, mert tudja, hogy szeretem. Vigyáztam, nehogy lecsöppenjen, mert nehéz kimosni. A cékla leve, egyébként kitűnő természetes színezőanyag.
Nem maradt más dolgom, mint mindenkinek jó étvágyat kívánni, és eldicsekedni, hogy ma este bulizunk. Gasztrobuli lesz, amiről hamarosan be is fogok számolni, sok - sok képpel. Ismerve a témát, biztosan étvágygerjesztő lesz. Kolbász, biztosan lesz! Köszönjük a meghívást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése