2013. november 12., kedd

2013.11.12. Őszibarack krémleves, szezámmagos rántott csirkemell, körömpörkölt, csalamádé.

Megint jól indul a nap. Az ebéd legalábbis nem lesz akadálya annak, hogy minden simán menjen. Mindig is szerettem a finom ételeket, és örömmel láttam, hogy ma egyik kedvencem érkezik. De haladjunk sorban!


Őszibarack krémlevesként volt az étlapra írva a leves, ami ma érkezett. Pofonegyszerű az elkészítése, hiszen nem kell hozzá más, mint őszibarack, ami kora télen nem lehet más, mint konzerv, valamilyen formában. Ez lehet üveges, és dobozos konzerv, de lehet fagyasztott gyümölcs is. Tippelni fogok! A mai leves, fagyasztott gyümölcsből készült. Én is ezt javasolnám, de házilag, lehet a dobozos őszibarackból is csinálni, ami cukros szirupban van eltéve. Az viszont lényegesen nagyobb méretű, felezett gyümölcsöket tartalmaz, így tanácsos elvagdosni. Mivel mai levesünk kisebb méretű gyümölcsökkel volt tele, ezért gondoltam a fagyasztottra. Tudom, hogy a múltkor írtam receptet is róla, de objektív okokból, most nem tudom még idehozni, majd legközelebb. A leves, egyébként fahéj illatot áraszt még most is, mert egyenlőre a kitálalt mennyiség sorsára vár, ami hamarosan beteljesedik.

Nincs kitálalva, de mivel többször említett óriási kajafotó archívumomban található több kép is a szezámmagos rántott csirkemellről, így tudtam illusztrálni azt az ételt is, ami ma nincs asztalunkon. Erről én tehetek! Én ugyanis a másikból rendeltem. Mások viszont ezt eszik ebédre, az imént leírt levessel, és a csalamádéval együtt. Erről az ételről nincs leírt receptem, és valószínű nem is lesz. A legegyszerűbb ételek közé tartozik, mert csak szeletelt csirkemell, (esetleg kikloffolva) és panír kell hozzá. A panír, mint azt majd mindenki tudja liszt, felvert tojás, és zsemlemorzsa, amibe most egy kis szezámmag is lett keverve. Nyugodtan össze lehet keverni a szezámot a prézlivel, és úgy kell az utolsó panírozást elvégezni. Aztán már csak a forró olaj kell hozzá, ami ebben az esetben ipari olajsütőben leledzik, így gyorsan elkészül a rántott hús. Tudom, mert már többször láttam. 

Amire viszont kíváncsi voltam, a körömpörkölt, ami ma nem is annyira körömpörkölt. Szemre is látható, hogy csülökdarabokkal van tele a pöri. Mivel ez az az étel, ahol minden kötelező etikettet fel kell függeszteni, nem kést és villát teszek mellé a tálaláskor. Mivel én is legtöbbször tarhonyával csinálom, általában csak kanalat rakok mellé. Minek van az embernek keze? Azért, hogy a körmöt megfogja. A Bud Spencer filmekből ismert citromos víz jöhet a kézmosóban mellé, mert biztos, hogy maszatos lesz a kezed. Többször is. A mai körömpöri viszont nem úgy készült ahogy én szoktam csinálni, hanem egészen másképpen. Honnan tudom? Az állagából. Én ugyanis sok hagymából készítek mellé sűrű szaftot, ez viszont nem annyira szaftos, mint zsíros volt.  Tudom, ahány ház annyi szokás, viszont én már csak ilyen vagyok. Mint azt tudjuk, a köröm az a része a disznónak, amiből nem véletlenül csinálnak kocsonyát is, hiszen a zselatintartalom miatt, eleve sűrűvé válik a leve, ha hűl egy kicsit. A körömpörköltet viszont nem tanácsos hidegen fogyasztani, így a pörkölt esetén a hagyma biztosítja a sűrű szaftot. Ma nem. Ezért is hozom ide a saját receptemet, mert azt sok hagymával készítem, és szerintem így a jobb. Szerintem! Az én körömpörim így készül.
Ha beleolvastok receptembe, látjátok, hogy én 3 kiló köröm, és fejhús mellé 1 kiló hagymát tettem. Ez nálam általános érvényű. A hagyma, és a hús aránya. Ez biztosítja, hogy nálunk mindig jó bő szaftra van engedve a pöri.

Mivel mindkét étel mellé jár savanyúság is, kíváncsian kóstoltam bele. Szeretem a csalamádét. Szerintem, az egyik legfinomabb savanyúság, természetesen, ha jól készítik. Ehhez csak jó recept kell, a többi megy magától. Olyankor kell megvenni a hozzávalókat (ősszel) amikor a legolcsóbbak, és ha megfelelő mennyiséget készítünk, tavasz végéig kitart. Nem kell hozzá, csak egy hűvös hely, ami nem fagyveszélyes. A mai csalamádé finom, így egész télre biztosítva van a minőség.
Megint kicsit bő lére engedtem mondandómat, de én már csak ilyen vagyok. Remélem, ingerenciát adtam, mindenki saját ebédjéhez, amihez most jó étvágyat kívánok. Viszlát holnap!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése