2013. szeptember 3., kedd

2013.09.03. Almaleves, rakott krumpli, rántott szelet, uborka saláta.

Reggel kaptam egy email-t, miszerint egy szállító cég fel fog keresni ma. Fogalmam nem volt miről van szó, de jöjjenek. Meg is érkeztek egy csomaggal, amiben egy oklevél, és három Jar Platinum mosogató volt. Köszönöm! Mint az oklevélből kiderült, egy receptemmel nyertem. Az viszont, hogy az oklevél tanúsága szerint egész évre való mosogatószer az ajándékom, kérdéseket vet fel! Lehet, hogy kapok még máskor is ajándékot, vagy osszam be ezt a három flakont. Mindegy! Ajándék lónak...
Fiam mondja, hogy a reklám szerint elég egy csepp is! Kíváncsi vagyok!


Ami biztos pont a mai napon, a kaja, amint megint korán, és a megszokott minőségben érkezett. Almalevest kaptunk. Az ételhordó tetejének levételekor megint megütött az a finom fahéj illat, ami az almaleves velejárója. Kivételesen, nem estem neki, mert megreggeliztem. Zsíros deszkát, újhagymával, koktélparadicsom salátával. Jól laktam vele, így bőven kibírom ebédig. 
Rakott krumpli is érkezett, a szokott módon, tepsiben (csőben sütve) Emlékszem, hogy valamivel régebben írtam a rakott krumpliról, és ezzel kapcsolatban a csőben sütésről (granitírozásról) Ha kíváncsi vagy rá, akkor itt  megnézheted. Elég részletesen leírtam az eljárást, és azt, mi hogyan készítjük a rakott krumplit.
Ez tehát az egyik főétel, és garantáltan jól fogunk vele lakni. 
A másik főkaja a rántott szelet, ami szemmel láthatóan is apás adag. A köretet nem is tudtam mellé tenni az egészet, mert nem fért volna a tányérra. A köret egyébként zöldborsós rizs (rizi-bizi) Gyönyörű adag! Nem vinne rá a lelkiismeret, hogy csak azért vágjak le belőle, hogy megkóstoljam. Eszembe jutott, hogy bár nem Magyar étel, hiszen a bécsi szelet nevéből is kiderül származása, szerintem egyetlen étterem nincs e hazában, melynek étlapján ne szerepelne a rántott hús. Az, hogy a bécsi szelet valóban Bécsből származik bizonyítja az az élmény, amit több mint 30 éve személyesen éltem át. Akkori házigazdánk Gerti szülei, és nagymamája vasárnap ünnepi ebédet készítettek, nagy titkolózás mellett. Sejtettük, hogy a híres bécsi specialitás készül, de nagyon meg kellett lepődnünk udvariasságból a rántott borjúhús láttán. Az is kiderül ebből, hogy az eredeti bécsi, borjúból készül, friss citromlét rácseppentve tálaláskor. Akkor is jól esett, most is jól fog!
Mindkét főételhez jár uborkasaláta. A hagyományos módon készített, ubisali. Semmi különlegesség. Leszeletelve, sózva, ecettel, pici cukorral. Így is lehet csinálni. Most eszembe jutott a hűtőben lévő három kígyóubi, így ma fel is dolgozom őket tzatzikinek. Állítólag, egész jól csinálom. Akik kóstolták már, ezt mondják.
Bár kóstolót senkinek nem tudok küldeni, annyit megtehetek, hogy mindenkinek jó étvágyat kívánok ebédjéhez!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése