2013. augusztus 23., péntek

2013.08.23. Tárkonyos raguleves, milánói makaróni

Rá sem kell néznem a naptárra, elég leemelnem az ételhordók fedelét, és tudom, hogy péntek van. Egyszerű a magyarázat: pénteken mindig valamilyen, az átlagosnál is tartalmasabb leves, és tésztaétel érkezik. Na meg az ilyenkor elmaradhatatlan gyümölcs, ami ma egy szelet görögdinnye. Akkora, hogy nem is fért bele az edénybe, hanem külön zacsekban prezentálták. Bár gyerekkoromban sűrűn fordult elő, hogy dinnyét kenyérrel ettünk, és elég volt vacsorára, most nem ezzel fogunk jól lakni, hanem a többivel. Lássuk mivel!


A tárkonyos ragulevessel, biztosan jól kezdődik az ebéd. Csak a minta miatt, belekanalaztam, és a tárkony, semmihez nem hasonlítható aromája kitűnően kiérződik belőle. Nem eltúlzottan, mert az elrontaná! A múltkor kaptam ajándékba egy tányér tárkonyos kacsa ragut, ami bevallom, a kóstolásnál többre nem vitte nálam. Egy kisebb bokornyi tárkony főtt bele, és teljesen elrontotta. Ha elvállalom, hogy egy népesebb társaságnak főzök, nem saját szám íze szerint kell azt tennem. Úgy kell készítenem az ételt, hogy mindenki meg legyen elégedve vele. Erről ennyit, nem érdemes ragoznom. Vasárnap, megint társaságban bográcsozunk, és remélem a mi kajánk sokkal finomabb lesz! Nem is lehet más! Ha jól tudom, csülök készül. Biztos jól fogjuk érezni magunkat, és remélem, az időjárás is kegyes lesz hozzánk. Majd jövök képekkel!
A kétféle főfogás közül, ma szilvás gombócot nem kértünk, így mindenki kedvence, a milánói makaróni jött. A kitálalt adagon látszik, hogy ez is elegendő a jóllakáshoz. Nekem biztosan. Talán, még jó étvágyú fiaimnak is, bár náluk sosem lehet tudni. A milánóiról, mint Olasz ételről jutott eszembe, hogy sikerült megint bizonyítani konyhai érettségemet. Csirkeszárny-nyárs receptemmel, nyertem egy 20000Ft. értékű vacsorameghívást Gianni éttermébe, a Pomo'dOroba. Megnéztem az étlapot, és igen színvonalas. Hihetetlen választék, csupa Olasz kaja, és az összeg úgy tűnik fedezi egy négy személyes vacsora költségeit. Majd valamikor késő ősszel vesszük igénybe. Külön öröm, hogy megengedték a fotózást, jegyzetelést, és a cheffel is diskurálhatok. Természetesen, időben erről is be fogok számolni. A milánóiról, és a bolognairól, ill. azok összekapcsolásáról korábban már írtam, így idehoztam a linket: 
http://gasztropajtikonyhaja.blogspot.hu/2013/02/bolognai-vagy-milanoi-osszekapcsolva.html
A montázson is fő helyre került a dinnyeszelet ami ma érkezett. Nem véletlenül, hiszen még szezonja van. Egészen Lőrincig. Szerencsére sokat kaptunk ajándékba, így minden napra jut belőle. Amúgy sem lenne drága, de ha azt nézem, hogy Áron egy ültő helyében egy negyed dinnyét végez ki, akkor az mégis költséges lenne. Hol van már az az idő, amikor Gyulán a strandon 2 forintért egy egész dinnyét kaptunk, és öten, hatan jól laktunk vele. Mint az elején említettem, kenyérrel. Rég volt, tán igaz sem volt!
Most viszont ismét el kell búcsúznom a hét végére, de nem örökre. Mindenkinek kellemes hétvégét, és jó sütés-főzést kívánok! Úgy tűnik, nekem meglesz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése