2013. június 14., péntek

2013.06.04. Gulyásleves, káposztás tészta, máglyarakás, nektarin.

Mindjárt megyek "szüretelni" megérett kovászos uborkáimat, de ahogy illik, először jöjjön a mai ebéd.


Mivel péntek van, a megszokott párosításban kaptuk ételeinket. Gazdag leves, és valamilyen tésztaétel. Ez évek óta szokás, és jól is van így.
A leves, ma gulyásleves. Akár nevezhetnénk bográcsgulyásnak is, mert jeles éttermekben, kis bográcsban teszik elénk illendően ezt az ételt. Igazi hungarikum! Nem tévesztendő össze, a tőlünk nyugatra egyszerűen "gulash"-nak nevezett étellel, ami náluk ugye pörköltöt jelent. A kettő lényegesen különbözik egymástól. A gulyásleves, mint tudjuk, apró kockákra vágott marhahúsból készül. Sok zöldséggel, krumplival, galuskával, vagy csipetkével. Tudom, hogy nyalod a szád szélét! Magyar is, piros is, finom is! Akinek szól tudja, hogy róla van szó! Elnézést a többiektől! Szóval, a finom, tartalmas leves kipipálva. 
A főételek, mint említettem, tésztaételek. Elsőként, a káposztás tésztáról írok. Minden formában kedvenceim közé tartozik. Csak ne legyen megcukrozva! Tudom, van aki így, és csak így szereti. Javaslom neki a másik főételt, de arról kicsit később. Évek óta szokás a konyhán, hogy natúr káposztás tésztát főznek. Ez annyit tesz, hogy se nagyon sózva, sem pedig cukrozva nincs. Mindenki csinálja kedvére. Ez ugyan, még annyira sem bonyolult, mint egy IKEA bútor összeszerelése, de először én sem értettem, miért kicsit íztelen a káposztás tészta. Hát kérem, azért, mert van aki így szereti, van aki úgy. Én sózom, és bőségesen borsozom. Friss, őrölt borssal, mert annak az aromája a tökéletes. 
Mivel Áron fiam nem nagyon csípi a káposztás cvekedlit, neki máglyarakás lett rendelve. Na ez ízleni fog! Akár desszert is lehetne ez a kaja, mert édes, látványos, finom. Én, mivel nem nagyon ehetek édességet, nem biztos, hogy el fogom készíteni magamnak. Annyit viszont tudok, és látom is, hogy alma van benne bőséggel. Karamellizált cukrot látok rajta egy rétegben, és ráadásként, a tetején, felvert tojásfehérje habot, szépen rápirítva. Akik ezt rendeltek, biztos jól jártak. Én viszont maradok a cvekedlinél.
A fejenként járó egy nektarint, viszont felajánlom szülinapos Páromnak, mert nagyon szereti. Most, hogy lassan végéhez érek írásomnak, bár reggel már köszöntöttem, megyek a piacra virágot venni. Legalább körülnézek zöldség, gyümölcs fronton is. 
Remélem, Nektek is ízlik saját ebédetek! Nekünk biztosan finom lesz. Kellemes hétvégét, Jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése