2016. május 18., szerda

2016.05.18. Kertészleves, babfőzelék, bakonyi borda.

Itt az ideje  a tavaszi kerti munkálatoknak, és minden bizonnyal ezt az is tudja, aki az étlapot a múlt héten összeállította. Aki még nem tudná esetleg, minden hétköznap egy gyulai étterem előző héten megtervezett étlapjáról rendelünk, azokat az ételeket fogyasztjuk, amiket az étterem csekély létszámú személyzete készít nap-mint nap kb. 600 adagban.





Nem biztos természetesen, hogy ez volt az ok, de tény, ma kertészlevest ebédelhetünk. Kapálni biztosan nem fogok délelőtt, de más kerti munkára sem lennék képes. Aki tisztában van jelenlegi fizikai állapotommal, el sem várja tőlem azt, hogy kemény fizikai munkával töltsem mindennapjaimat. Az ebéd, azért biztosan jól fog esni. A kertészleves is. Minden bizonnyal nagyon hasonlít a leves az Olasz minestronéra. Nem csak a taljánok, hanem más nemzetek is kedvelik a vegyes, friss, tavaszi zöldségekből főtt leveseket. A mai ugyan, minden bizonnyal még nem friss alapanyagokból készült, de elnézem a szakácsoknak, mert igen finom lett. Jóízű a leves.

Megint két út áll előttem, melyiken induljak? Szeretőm nincs kettő, melyek közül nehéz lenne a választás. Ezt a költői kérdést, egyébként is csak a népdalban teszi fel az ismeretlen szerző. Kétféle főétel közül választhatnék, de azt hiszem, ma gáz lesz! Ha még nincs is, majd lesz hamarosan. Ismer valaki olyat, akinek a babfőzelék nem mozgatta meg valaha is az emésztőrendszerét? Az enyémet meg szokta kavarni időnként. Nincsenek komoly gondjaim tőle, hallható, és érezhető jeleket is ad magáról a babfőzelék. Nem érdekel senkit, mert nem zavarom meg a társaságomat vele, ha időnként átmegyek galambászba. Ma tehát bátran eszem meg mindezek tudatában, a babfőzeléket, amit fasírttal tettek még élvezhetőbbé ma. Annyit azért még elárulok, hogy ha csomborral (borsikafű) készítitek a babot, vagy a káposztát, ezek az ételek így jelentősen veszítenek puffasztó hatásukból.

Választhatnám a bakonyi bordát is, hiszen az is nagyon finom étel. A "bakonyi" megint egy gyűjtőfogalom, a magyar gasztronómiában. Azokat az ételeket nevezik bakonyinak, amelyek valamilyen formában gombát tartalmaznak. A Bakony nem csak arról híres, hogy minden ágon egy mérő makk terem az erdeiben lévő tölgyfákon, hanem a fák alatt magukat igen jól érző, változatos erdei gombákról is. de minek ismétlem magam, hiszen  ezt már jóval korában leírtam a bakonyi módra készített ételekről szóló összefoglalómban, más hasznosnak tűnő infók mellet. 
Egy biztos! A fák alatt biztosan nem terem kínai gombakonzerv. A mai "bakonyit" ebből készítették, de így is maga a tökély. Legalább nem kell felkeresni a frissen szedett gombákkal valamelyik gombaszakértőt. Apropó! Indul a gombaszezon, és vigyázzatok nagyon, mit tesztek a kosaratokba. Ha pedig szedtek gombát, mindenképpen nézessétek meg! A népszerű gombaféléknek mindnek vannak, azokkal könnyen összetéveszthető mérgező, esetben halálos társai. Semmilyen olcsó ebéd nem ér annyit! Az Anyósnak se főzz belőle, mert azért meg börtön jár! Én ráadásul még szeretem is az Anyósomat, Ő pedig nem szereti a gombát. Egyel több érv arra, hogy ma biztonságban érezheti magát Anyóspajtás! Ráadásul, nem is ezt a kaját eszi, mint amit én.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése