2015. június 1., hétfő

2015.06.01. Köménymagleves, sertéspörkölt, almaszósz sült csibefasírt.

Hivatalosan is elkezdődött a nyár. A meteorológiairól van szó, mert a csillagászati nyárban már benne vagyunk jócskán. A hétvégén viszont semmivel nem foglalkoztam, kiürítettem agyamat, és semmittevéssel foglalkoztam. Kellett már nagyon! Nem foglalkoztam mással csak a két kutyával, akik megszépítették napjaimat. A nagyobb a maga nyugodtságával, megfontoltságával, a kicsi pedig azzal az energiával, - ami számomra megfoghatatlan - tette élménnyé a hétvégét. Tehát szinte csak kutyáztam. A két eb pedig sorban állt a szeretetért. Kikapcsoltam tehát mindent, és még azokkal sem foglalkoztam, amikről egyébként lett volna okom gondolkodni. 
Most is csak a kaja ismertetésére szorítkozok, mert jól esik viszonylag üres fejjel kezdeni a hetet. Remélem, nem tömik tele hülyeségekkel ma sem, mert semmi kedvem hozzá. Jó így!


Lássuk a kaját, mert az jött ma is, mint minden hétköznap. Ma például kifejezetten hétfői leves érkezett, hiszen a köménymaglevest évek óta csak hétfőnként kapjuk. Rögtön apró feladattal kezdődik tehát a hét, hiszen a köménymagleveshez én már megszoktam, hogy legalább egy szelet szikkadt kenyeret pirítok. Én így jobban szeretem, mint üresen. Nagyapám réges - régen friss kenyeret aprított bele, és elég volt neki a kalória.  Én is leírtam a régi recept alapján, hogyan csinálom a köménymaglevest, de én már saját ízlésem szerint tálaltam. 

Ha már nagyszüleimmel példálóztam, pörköltet hétfőn biztosan nem főztek. Enni is csak akkor ettek, ha esetleg maradt hétvégéről. A pörkölt ugyanis kizárólag hétvégi, ünnepi kaja volt. Ez is ritkábban, hiszen ha ünnepi étel készült, az inkább rántott csirke volt. Nyáron pedig rengeteg zöldségféle, éppen az, aminek szezonja volt, és ami a kertben éppen termett. Disznót csak télen vágtak akkor, mikor eljött az ideje. Abból is inkább a szalonnának volt nagyobb értéke, mert azt nyár elejéig lehetett elcsomagolni a munkához. Nem is emlékszem, hogy ettem volna nagyszüleimnél sertéspörköltet. 
A konyháról szállított ételek viszont nagyon változatosak, így fordulhat elő az is, hogy a hét első napján pörkölt érkezik hasonló módon. Ma tésztát főztek ki mellé, nem tarhonyát, de így is megfelel.

Sokkal kímélőbb az almaszósz, amihez ma csibefasírtot mellékeltek a konyhán. A csibefasírttal sok meló nincs, mert a technika vívmányainak köszönhetően fagyasztottan kapható, és pillanatok alatt kínálható az almaszós mellé, amivel szintén nincs sok munka. Mi sem természetesebb, hogy erről is van receptem, igaz nem csibefasírttal, de ez nem okozhat gondot szerintem senkinek. 

Képviselőfánk receptem nincs, de lehet, hogy írok egyet, egy régi receptgyűjtemény alapján. Ez érkezett most, és örülök, hogy nem először szerepel az étlapon. Remélem, tartós vendég lesz, többször is fog szerepelni rajta.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése