2016. július 25., hétfő

2016.07.25. Csurgatott tojásleves, gyulai finomfalatok, karalábéfőzelék.

Szép hetet mindenkinek! Bevallom, én különös várakozással tekintek a következő napok elé, tehát számomra valószínű, különlegességeket is tartogat ez a naptári egység. Újdonságokkal, és várakozással indul a hét tehát, csupán egy dolog az állandó, ami minden héten fix. Ez pedig a hétköznaponként érkező ebédünk. 


Ma például, a hétfői naphoz méltóan tojáslevessel kezdőik a menü, amit soha más napon nem kaptunk még eddig, csupán  csak hétfőnként. Megfelelő szünetekkel persze, mert kell a változatosság is. Ebben sincs  hiba. Legutóbb például, valamivel több  mint egy hónapja főztek tojáslevest, és természetesen, minden más napon újabb finomságot. A néphit szerint jót tesz a férfiasságnak, tehát ma ezzel sem lesz semmi bajom. Hozzám látogató hölgyeknek viszont nincs mitől félni, ígérem. Sem ma, sem más napokon. Ártatlanságukat garantálom! A tojásleves ellenére is.

A ma kapott főételek egyike nem a hétfőhöz, hanem szeretett városunkhoz kapcsolódik. Ezen belül is a város híres termékéhez a gyulai páros kolbászhoz. Ez az ínyenc hentesáru lassan másfél évszázada hódította meg a világot, amikor ifj. Balogh József bemutatta az 1910-es brüsszeli világkiállításon, ahol aranyérmet is nyert vele. Később Stéberl András gépesítette az eljárást, így megkezdődött a nagyüzemi termelés is. Erre az alapanyagra épül tehát a gyulai finom falatok nevű étel is, ami valóban igen finom. Mi sem természetesebb, hogy én is elkészítettem többször már ezt az ételt, de a ma kapottól jelentősen eltérő módon, saját szám íze szerint. 

Mivel van lehetőség választásra is, ma is kétféle főételt főztek, így a csurgatott tojásleves, és a gyulai finom falatok mellett, karalábéfőzelék került fel a heti étlapra. Ezt viszont, ma egészen biztosan nem kóstolom meg. A karalábét imádom, de csak nyersen, roppanós formában. Ma viszont főzelékként, sült csibetallérral kerülhet az asztalra másoknál. Nálunk nem, mert mint az már kiderülhetett, én nem csípem így különösebben. Jól indul tehát az új hét is, ami elé várakozásokkal tekintek. Remélem, mindenkinek örömteli lesz! Ne az ételeken múljon, de azok is járuljanak hozzá mindenki boldogságához! Szép hetet még egyszer!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése