A hét elejétől, új formában számolok be
naponta érkező ételeinkről. Több a köret. Elsősorban a szöveges körítésre
gondolok, de igyekszem, szebben tálalni, és minőségi fényképeket is csinálni
róluk. Örömmel teszem. Ebben a borongós, télies időjárásban, nem is tehetnék
mást. Az embernek, valamivel el kell foglalnia magát, ha már egyedül tölti
napjait. Hiába ül mellettem barátom, Kimi kutya, az mégsem olyan, mintha a
család venne körül. De hétvége jön, és akkor megint a konyhában töltjük időnk
jelentős részét. Párom már jelezte, hogy süti is lesz, mert van rendelés rá.
Természetesen a családtól. Ma viszont, még azt esszük, amit rendeltünk, és már
meg is érkezett.
![]() |
A napi menü. Kicsit trükköztem a fotóval. Ugye nem baj? |
Tárkonyos raguleves, gazdagon. |
Lássuk, mit
is kaptunk? A leveske, tárkonyos raguleves. Pénteken mindig sűrű levest kapunk.
Nem is tudom miért írtam „leveskét”, mert az adag, szokás szerint bőséges. A
tárkony, különleges ízt ad az ételnek. Nem lehet viszont, minden leveshez
használni. Sima húsleveshez biztos nem. Elsősorban, tejszínes, tejfölös
levesekhez illik. Mint a maihoz is. Husival, sok zöldséggel dúsítva, akár
egymagában is megtölti a bendőt.
Lekváros derelye, morzsával. |
Főételt,
mára is kétfélét rendeltünk. Gergő, lekváros derelyét eszik. Ez a tésztaétel, illik
a leves mellé. Mint minden pénteken, most is tésztafélékkel leptek meg
bennünket. Ez a szokás, visszanyúlik a vallási eredetű, pénteki böjtig.
Valahány éttermi, menzai menüt fogyasztottam életem során, mindenhol tésztás
étel volt a leves utáni második péntekenként. A tésztát, nem csak az olaszok, hanem szerte a
világon, minden nemzet változatosan készíti. Az olaszoknál is meg van a derelye
megfelelője. Ott raviolinak hívják. Kicsit más, de lényegében mégis egy töltött
tészta. Az elkészítés módja is ugyanaz. Lobogó vízben, néhány percig főzzük, és
szósszal, vagy öntettel, esetleg, mint a derelyét, zsemlemorzsával, porcukorral
hintve tálalják.
Zöldséges, rakott pennetészta. |
Most, hogy
kitárgyaltam a menüt, néhány szó a kezdő képről. Agyalós típus vagyok. Sokáig
gondolkoztam, és úgy döntöttem, hogy ma ebben a formában látjátok a mai
kajánkat. Szerintem egész jól sikerült. Bár nem szeretem a csicsás dolgokat, ez
még belefér. Ugye, nem giccses?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése