2016. március 25., péntek

2016.03.25. Sárgaborsó gulyás, káposztás tészta, mákos guba.


Péntek van! Elérkezett vajon a Megváltó? Egyenlőre még nem! Csupán egy nagy ünnep kezdete. Ez szinte mindenkinek mást jelent. A keresztényeknek Jézus feltámadását, vagy a pogány Húsvét ünnepét, amit rátelepítetek egy idő után, jó marketingérzékkel a vallási ünnepre. Nem kell meglepődni! Így könnyebb volt eladni. MLM a IV. századból! Árukapcsolás, ha úgy tetszik! A fiatalabb fiúknak egy kis zsebpénzt, a korosabbaknak némi udvarlást, a lányoknak napi többszöri hajmosást, szárítást, rosszabb esetben megfázást, pacsuliillatot jelent. 
A Húsvét mozgóünnep. Minden évben, máskor tartják. 2016-ban ez különösen korai időpont, hagyományosan a tavaszi napéjegyenlőséget követő, első holdtölte utáni vasárnap, és hétfő. Így tanultuk hittanon. Nem voltam ugyan vallásos, mégis saját kérésemre konfirmáltam le, így vallástörténeti ismeretek birtokában is vagyok azóta. A tavaszi napforduló csillagászati értelemben idén március 20-án, hajnali 4 óra 30 perckor következett be. Ezen a napon pontosan ugyanolyan hosszú volt az éjszaka, mint a nappal. A telihold mindössze két nappal később, március 22-én, kedden ragyogta be az égboltot, így a húsvét az ezt a napot követő első vasárnap lesz, amely 2016-ban március 27.-re esik. Tehát hétvége Húsvét, és biztos nem fogják elhalasztani. Sem nem a zsebpénz, nem is az ilyenkor megszokott italozás, de még az ételhegyek sem motiválnak a húsvéti asztalon, hanem más okom van a csodavárásra. Nem szabad szó szerint érteni! Csodák nincsenek, mégis kicsit hiszünk bennünk néha. De ezért érdemes élni! Nemde? A reményekért! Az ünnepet, még a fák is érzik, ugyanis virágba borultak a tiszteletére.

Lássuk akkor a Nagypénteki menüt, ami így a Húsvét előtti utolsó menzai étkezésem. Hazánkban nem piros betűs ünnep ez a nagy nap, de egyes német tartományokban munkaszünetet is tartanak ekkor. A konyhán egyszerűen, finom ételekkel ünnepelnek. A már évek óta megszokott módon, nagyon tartalmas levessel, valamint tésztaételekkel, és az ebéd végén gyümölccsel lepnek meg ma a konyhánkról.
Mai levesünk, sárgaborsó gulyás. Szeretem a hüvelyeseket, így ezt is imádom. Talán ne forszírozzuk, hogy még kit! A sárgaborsó, a zöldborsó korosabb változata. Eljárt felette az idő úgy, mint felettem is. Azért még nem vagyok összeszáradva, mint a sárgaborsó. Belőlem szerencsére nem főznek levest, és elárulom a közeljövőben nem tervezek látogatást Új-Guineába, a Pápuák földjére sem. Egy darabig tehát még nem fogok rotyogni a kondérban. Remélem, a pokol tüzén sem fogok főni, ha eljönne az ideje. Átadom ezt a megtisztelő helyet másnak! Rotyogjon más, én úgy érzem, nem szolgáltam rá. Rotyogott reggel korán leves a konyhán, hiszen két ügyes szakácsunk, kitűnő gulyást főzött, ehhez a recepthez hasonlóan. 


Főztek mást is, mert egy étel nem étel. Ugyan a megszokott módon, akár a levessel is jól tudnék lakni, de van főétel is. Ma káposztás cvekedlit választok a leves után. Elvégre Nagypéntek van.  Ez az egyik legegyszerűbb téli, diétásnak is nevezhető étel, ami csak akkor igazán diétás, ha nem kristálycukorral megpúpozva teszed tányérodra. Van aki így szereti, én viszont nem. Én sósan, jó borsosan. Épp ezért illik úgy elkészíteni a cvekedlit, hogy mind azok, akik hozzám hasonlóan sósan-borssal eszik, mind pedig azok is jól tudjanak vele lakni, akik cukorral megrakva szeretik a káposztás tésztát. Az ízesítést végezze el mindenki a saját kedve szerint. Én elvégeztem, és hamarosan el is pusztítom.


Nem szoktam a mákos gubából rendelni, de nem csak egyedül vagyok éhes a családban. Van nékem feleségem is, aki időnként szintén megéhezik, és ha már van rá lehetőség, akkor válasszon kedvére. Őkelme lényegesen édesszájúbb nálam, így nem olyan meglepő a választása. Ő ma a mákos gubát kérte. Ez a hangzatos nevű étel, szerintem inkább desszert, én legalábbis akként kezelem. Jó étvágyat kívánok hozzá azoknak, akik ma párom példáját követték, így ebből rendeltek. Biztosan nagyon finom!




És ha már Húsvét, akkor legyen igazán Húsvét! Vegyünk magunkhoz húst, hiszen erről szól ez a hétvége. Csak gyomorrontás ne legyen a vége! Az öntözőanyaggal is óvatosan! Nem a kézben tartott formás kölnis üvegre gondolok most, hanem az igencsak formás pohárra, ami a belső berendezést öntözi. Vigyázzatok tehát! Nem csak gondolom, hanem tudom is, hogy a háziasszonyok többsége már régen készült erre a hétvégére, és különféle ínycsiklandozó finomságok fognak az asztalra, a vendégek elé kerülni. Én a legénységből már régen kinőttem, tehát az öntözők sorát nem fogom növelni, de akkor is mindenkinek csodás ünnepet kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése