2016. március 22., kedd

2016.03.22. Lebbencsleves, Dubarry sertésborda, rakott káposzta.

Vegyes napom van ma, az ételeket tekintve. Részben a származásukra, az eredetükre gondolok, nem pedig az ízükre. Azzal, a megszokott módon nincs semmi baj, mert ma is minden kafa. Láttam már tegnap az étlapot, és tudom, mi kerül ma az asztalomra. Így aztán kicsit előre dolgozhatok, bátorkodok korában írni a pár perccel később érkező menüről, mert mindegyik étellel közeli kapcsolatban állok már régóta. Ismerem ízüket, készítési módjukat, de még a pedigréjükkel is tisztában vagyok.

Lássuk rögtön a lebbencset! Nagyanyám egykor sűrűn készítette, de egyszer sem levesezte le az asztalon gőzölgő alkotást, csak úgy hívta mindig, egyszerűen; lebbencs. Olyan volt, hogy megállt benne a kanál. Persze, hogy nagyapám, még ebbe is aprított kenyeret bőven, mert így szokta meg. Nagymamám is ugyanúgy csinálta mint a mezőn a pásztoremberek, de nem bográcsban, hanem a sparhelten, fazékban. Mindenre használható alkalmatosság volt a sparhelt. Jó darabig nem tudtam, miért is kente át hetente a sparhelt tetejét a Nagyi, de később már technikai, és kémiai alapismeretekkel felvértezve rájöttem. Egyszerű, de gondos emberek voltak. Adtak a külcsínre, igyekeztek megőrizni mindent, abban az állapotban, ahogy hozzájutottak. A szép, tiszta tűzhelyen még a sütés-főzés is jobban esett. Nekem pedig egyre több emlék származik azokból az időkből. Szerencsére képi emlékek is! Jól esik emlékezni a pirított szalonna illatára, ízére, a tészta nyújtására, tördelésére, amiben kicsi koromtól, én is részt vehettem. Mindig emlékekbe botlok, de örülök neki nagyon!A Dubarry sertésbordára nem emlékezhetek, hiszen ilyen ételt egészen biztosan nem csináltak régen faluhelyen, de még csak a kalendáriumban sem olvashattak róla. Sokszor végigolvastam ezt a mindenes könyvet, ami szánomra ismereteket jelentett. Egyszerű, de hasznos ismereteket, az egyszerű nép értelmi színvonalán. Ma már más a világ folyása, akaratlanul is információk özönével szembesülök. Innen tudom ma már, hogy Madame Dubarry, akiről ezt az ételt elnevezték, a maga korában, Franciaország egyik legismertebb asszonya volt, ami a hírét illette. Nagy hírű prosti volt! Ma is vannak ilyen nőszemélyek, akik az anyagi jólét reményében örömöt szereznek testükkel. Hallottam már róluk! Mivel már közel két éve részletesen leírtam a Dubarry bordával kapcsolatos egyéb észrevételeimet, minek ismételjem! Azt osztom meg amit írtam, így már olvasható is.  

Nem volt valami szép éjszakám! A Beatles egykori slágerére hajazó "egy nehéz nap éjszakája" volt, amire emlékeztetett. Semmi nem úgy történt tegnap napközben, ahogyan szerettem volna, különféle pótcselekvésekben vezetem le a felgyűlt energiámat. Mások mellett vigasztalt a tudat, hogy ma egyik kedvenc alapanyagomat, a káposztát találhatom asztalomon, rakott káposzta formájában.
Általában minden káposztát tartalmazó ételt nagyon szeretek, akkor pedig különösen, ha savanyított formában található benne kedvencem. Azért, mert most a rakott káposztában is a savanyú káposzta a mérvadó, ígérem, nem fogok savanyú képet vágni! Megújult energiával vetem be magam a mai nap sűrűjébe, és igyekszek egész nap hasznos dolgokat tenni! Energiám már lesz hozzá. Ez részben a savanyú káposztának is köszönhető, ami rendkívül egészséges. Na meg finom is!
Közben megérkezett az étel, így már teljes a napom!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése