2016. március 21., hétfő

2016.03.21 Tavaszi zöldségleves, sertéspörkölt, egresmártás főtt fússal.


Visszafordíthatatlan! Tegnap volt a tavaszi napéjegyenlőség, tehát mától már hosszabbak lesznek a nappalok, mint az éjszakák. Ez azt is jelenti, hogy ma van a csillagászati tavasz első  hivatalos napja. 
Ezt nyilván tudják a kedvenc konyhámon is, mivel ma tavaszi zöldséglevessel kedveskedtek az összes vendégnek, így nekem is.
A tavaszi zöldségleves, amolyan mindent-bele leves, hús nélkül ugyan, de igen gazdagon. Több nemzet konyháján, főznek hasonlót, melyek közül talán a legismertebb az olaszok minestronéja. Biztosan hallott már mindenki róla. Mivel már én is készítettem tavaszi zöldséglevest több alkalommal, receptet is tudok ajánlani az elkészítéséhez.   Részletesen leírtam egy éve, így nem lesz nehéz ez alapján megfőzni, ha valakinek kedve támadna hozzá. Egyszerű leves, érdemes próbálkozni vele.

Egy gasztronómiával foglalkozó férfiember, vegye a gyalogsági ásót, és jó mélyen földelje el magát az anyaföldben, ha nincs legalább egy valamire való pörköltreceptje! Nekem több is van az agyamban, hiszen még a legszőrösebb szívű asszonyságok is elismerik a férfiak pörköltfőzési jogosultságát. Ha pedig azt bográcsban teszik, az még becsülendő tevékenység is. Bő egy éve kaptam meg egy vehemens asszonyságtól, hogy szerinte a "férfiembernek a konyhában nincs helye" így aztán, már félve megyek a tűzhelynek már a környékére is. Mondanom sem kell, hogy nem jelöltem az illetőt ismerősnek, a Facebookon! A pörköltfőzést viszont szinte imádom. Különösen a szabadban, a természet lágy ölén. Nagyon örülnék már neki, ha lennék olyan állapotban végre, hogy alkalmas legyek a huzamos konyhai munkára. Azon vagyok, és jó úton haladok az önmegvalósítás felé. el fog jönni ez az idő is hamarosan.

Nem illik a mai ételeik sorába az egresmártás, amit ma főtt hússal szervíroztak. Bármennyire furcsának tűnhet, ma erre az ételre csapok le. Pörköltet bármikor ehetek, ha kedvem van hozzá, akár főzhetek is, de a pöszméteszósz nem mindennapos étel számomra. Különös, savanykás, pikáns íze levesz a lábamról.  Jól fog esni, hiszen ma ez lesz az ebédem. Legfeljebb nem fogok olyan kielégült pofát vágni, mint egy jóllakott napközis, vagy az a barátom, aki a világ legfinomabb krémfagylaltjának elfogyasztása után távozik éppen a cukrászdából. Egészségére! Nekem most a pöszméteszósz az ebédem. Erre gerjedtem ma be. Jól esik ez is nagyon!

A süti már nem is nagyon érdekel. Pedig ez is járna a hétfői ebéd mellé. Egyszerűen örülök a tavasznak, ami már hivatalosan is itt van. Végre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése